Ortodontist Kimdir?

Ortodontist Kimdir? Ortodonti Uzmanı Ne Yapar?

Ortodontist, diş ve çeneyi ilgilendiren problemlerin teşhisi ve tedavisi üzerine uzmanlık eğitimi almış diş hekimleridir. Üniversitelerin 5 yıllık Diş Hekimliği fakültelerinden mezun olanların en az 4 yıllık Ortodonti uzmanlık ya da doktora programına katılmaları gerekir. Bu süreci başarıyla geçen ve tezini savunan hekimler Ortodonti Uzmanı olarak mesleki hayatlarına başlayabilirler.

Ortodonti doktoru unvanına sahip hekimlerin diş hareketlerini kontrol etmek ve yüz gelişimini yönlendirmek üzere çeşitli eğitim programlarını tamamlamış olması beklenir. Ortodonti uzmanlığı uzun süreli bir eğitim ve pratik programını kapsamaktadır. Ortodontist olarak kariyerine başlayan diş hekimleri, farklı dallarda da uzmanlaşabilirler.

Türkiye’de Ortodonti – Gelişimi ve Bugünkü Durumu

Türkiye’de ortodontinin gelişimi, 1975 sonrasında diş hekimlerinin yurt dışında ortodonti eğitimi almasıyla başlamıştır. Yurt dışında eğitim alarak uzmanlaşan diş hekimleri, üniversitelerde de bu eğitimi vererek ortodonti uzmanı yetiştirmeye başlamışlardır. Öneminin anlaşılmasıyla birlikte 90’lı yıllarda daha modern şekilde yürütülür hale gelmiş ve ayrı bir uzmanlık alanı olarak görülmeye başlanmıştır.

Ülkemizde ortodonti gelişirken diş hekimliğinde uzmanlık dallarını düzenleyen bir yapı olmamıştır. Kanuni olarak üniversitelerde verilen ortodonti uzmanlığı eğitimleri, doktorlara uzman unvanını kazandırmamıştır. 2011 yılında ise diş hekimliğinde uzmanlık dalları kanuni olarak tanımlanmıştır. Ortodonti alanı ile birlikte periodontoloji, protetik diş tedavisi, restoratif diş tedavisi, ağız, diş ve çene cerrahisi, ağız, diş ve çene radyolojisi, çocuk diş hekimliği ve endodonti uzmanlık dalı olarak kabul edilmiştir. Ortodontist olarak uzmanlık kazanmak isteyenlerin önü açılmıştır.

Son yıllarda ağız ve diş sağlığı ile görünümüne dikkat eden herkes ortodonti muayenesinden geçmektedir. Ortodontist ve hasta uyumuyla birlikte en iyi sonuçlar alınmaktadır.

Ortodonti Uzmanı Olmak İçin Gerekenler

Son yıllarda en ilgi çekici mesleklerden biri haline gelen ortodonti uzmanı olmak için 5 yıllık Diş Hekimliği fakültelerinde lisans eğitimi sonrası üniversitelerin ortodonti bölümlerinde 4 – 6 yıllık uzmanlık sürecinden geçmek gerekmektedir.

Diş hekimliği alanındaki teknolojik gelişmelerle birlikte hastalardan yoğun talep gören ortodonti alanı, genel diş hekimliği tedavilerinin yanında dişlerde ve baş boyun bölgesi iskeletsel yapısında oluşan ortodontik ve ortopedik sorunların teşhisi, önlenmesi, durdurulması işlevini de üstlenirler. Dişlerin büyümesini ve çene gelişimini yönlendirme, diş çürüklerinin ve kayıplarının önüne geçme, çocuklardaki kötü alışkanlıkları giderme durumlarında da aktif rol oynarlar.

Ortodonti hekimi, temelde çapraşık dişleri düzelterek doğal gülüş kazandıran uzman olarak tanımlanabilir. Dişlerin doğallığının sağlanmasının yanında ağız ve çene düzeninin sağlanması için yapılacak tüm uygulamaları, bebeklerde dudak damak yarıkları, erişkinlerde uyku apnesi, çene eklemi tedavileri gibi pek çok problemleri çözüme kavuşturmaktadırlar.

Ortodonti uzmanı olmak için bahsettiğimiz uygulamaları yapabilecek bilgi ve becerilere sahip olmanız gerekmektedir. Öncelikle üniversitelerin Diş Hekimliği fakültelerinde lisans eğitiminizi tamamlamalısınız. Ardından uzmanlık eğitimlerinden başarıyla geçmelisiniz. Tüm bunlarla birlikte hasta ilişkilerinde başarılı, iletişim yönü kuvvetli, doğru karar verme ve öngörü özelliklerine sahip, güven veren bir doktor olmanız gerekmektedir. Ortodonti doktoru mesleğini başarıyla yapmanız için hastalarınızın size güvenmesi önemlidir.

Ortodonti Uzmanları Hangi Tedavileri Yapabilirler?

Ortodonti uzmanları ya da ortodontist olarak bilinen hekimler, diş ve çene yapılarının anomalilerini ortadan kaldıran kişilerdir. Dişlerdeki çapraşıklık, kapanış sorunları, çene eklemi sorunları ve çene ileri-geri olma durumları, çene darlığı problemlerini gidermek için uygulama yapabilirler.

Çene, yüz ve diş bölgelerindeki bozuklukları gideren ortodonti uzmanları:

  • Önleyici Ortodonti
  • Düzeltici Ortodonti
  • Çocuk Ortodonti
  • Yetişkin Ortodonti alanlarında tedavi yapabilirler.

Aynı zamanda diş hekimliği tedavilerinde de uzman olan ortodontist hekimler, 20 yaş diş çekimleri, implant, çene kistleri, gömük dişler, endodonti, dolgu ve protetik diş tedavileri, gülüş tasarımı, diş taşı temizliği, beyazlatma, tam seramik gibi tedavileri de gerçekleştirebilirler.

Dişlerinde ve ağız yapılarında kusursuz bir görünüm hedefleyenlerin mutlaka yaptırmaları gereken ortodonti tedavisini hastalarına sunan ortodonti doktorları, yaşam kalitenizi arttırarak hayata mutlu bakmanızı sağlamaktadır...

Yorum Yap