- Konu Başlıkları
- Ortodontide Kullanılan Teller
- Diş Tellerinin Birbirinden Farkı Ne? Hangisini Seçmeliyiz?
Diş Teli Çeşitleri ve Farkları
Ortodonti tedavilerinde her hastanın ortodontik sorununa uygun diş telleri kullanılır. Diş teli çeşitleri, kişinin dişlerini olması gereken dizilişe ve görüntüye ulaştırırken sağlıklı ağız ve çene fonksiyonları kazandırmak için de uygulanmaktadır. Özellikle çocukluk döneminde takılan diş telleri, ileri yaşlarda meydana gelebilecek diş çapraşıklıklarını, ileri ve geri çene konumlanması sıkıntılarını, gömük diş ve çene darlığı problemlerini engellemektedir.
Diş teli yapımında kullanılan yöntemler hareketli ve sabit olarak ikiye ayrılmaktadır. Ağız içi diş ve doku ile uyumlu malzemelerden üretilen diş telleri, herhangi bir alerjik reaksiyona neden olmamaktadır. Dişler üzerine yapıştırılan braketler sabit; şeffaf plak olarak kullanılan apareyler hareketli olarak sınıflandırılmaktadır. Çene gelişimini yönlendirmek için ağız dışı hareketli apareyler kullanılırken ortodonti tedavisinden sonrada pekiştirme aygıtları ile dişlerin görünümü garantilenmektedir.
Ortodontide Kullanılan Teller
- Metal Diş Telleri (Braketler)
Metal diş teli, ortodonti uygulamalarında en çok kullanılan braket çeşididir. Görünür ya da görünmez şekilde dişler üzerine yapıştırılabilirler. Özellikle çocuklar için yapılan ortodonti uygulamalarında kullanılırlar. Estetik kaygısı olan yetişkinler ise metal diş tellerinin dişlerin arka tarafına yapıştırılmasını isterler.
Diş teli çeşitleri arasından daha dayanıklı olan ve en hızlı sonucu veren metal diş telleri, ekonomik olması açısından da tercih edilmektedir. Metal braketlerin arasından geçen telleri tutmak için renkli ya da şeffaf lastikler kullanılmaktadır. Tedavi süreci metal diş teli sayesinde daha rahat gözlemlenmektedir.
- Kapaklı Braketler
Diğer braket çeşitleri arasında çelik ya da elastik bağların kullanılması yönüyle avantajlı olan kapaklı braketler, metal diş teli gibi tercih edilen braket türüdür. Hastanın diş ve ağız yapısına göre kullanılıp kullanılmayacağı belirlenen kapaklı braketlerde kontrol seansları 2 ayda bir gerçekleşir ve randevular normalden daha kısa sürer.
- Estetik Diş Telleri
Ortodonti tedavisinde kullanılan teller arasında son yıllarda en çok talep görenler estetik diş telleridir. Özellikle metal tellerin oluşturduğu görünümden rahatsız olan kişilere önerilmektedir. İlk üretildiği dönemlerde porselenden yapıldığı için kırılgan ve sararan yapısından dolayı tercih edilmezken günümüz teknolojisinde dayanıklı porselen teller üretilmiş olmakla birlikte safir denen şeffaf ve dayanıklı braketler de kullanılmaya başlanmıştır. Estetik diş telleri, şeffaf yapıları nedeniyle görünmeyecek seviyede olduklarından tedavi boyunca kişiye rahatlık sağlamaktadır. Diş teli çeşitleri arasından seçim yaparken görünümüne önem verenlere önerilmektedir.
- Porselen (Şeffaf) Braketler
Porselen diş teli, estetik diş telleri arasında en çok tercih edilenlerdendir. Şeffaf diş teli olarak da bilinen porselen braketler, safir ve sert plastik malzemeden de yapılabilirler. Sert plastikten yapılan braketler çok ucuz olduğu için tedavi maliyetini düşürme amacıyla tercih edilebilir. Sert plastik malzemelerin dezavantajı ise esnemesidir. Estetik kaygısı olan hastalar için idealdir. Ortodontide kullanılan teller arasında son yıllarda gözde olan porselen tellerdir.
- Lingual Braketler
Diş teli çeşitleri arasında lingual teller de bulunmaktadır. Dişlerin arka yüzeyine takılan teller olan lingual braketler, erişkin yaşlarda diş teli tedavisi görmek isteyenlerin tercihidir. İçten diş teli olarak da bilinen lingual tel, dışarıdan bakıldığı zaman görünmemektedir. Tedavi süresinde metal tellere göre biraz geride kalsalar da elde edilen sonuç aynı olacaktır.
- Şeffaf Plaklar (Telsiz Ortodonti)
Telsiz ortodonti olarak da bilinen şeffaf plaklar, takıp çıkarılması, estetik görünümü, hastanın ağız hijyenini kolayca sağlayabilmesi açısından tercih edilmektedir. Ortodonti uzmanı tarafından bir seri halinde verilen şeffaf plaklar 2 haftada bir değiştirilerek kullanılır. Bir diğer adı Invisaling Ortodonti olan şeffaf plaklar, gün içerisinde insanlarla iletişim halinde olan çalışanlar, yöneticiler, sanatçılar, oyuncular, öğretmenler, satış ve pazarlama uzmanları tarafından tercih edilmektedir. Yaşlılarda görülen ortodontik kapanış sorunlarını çözmek için de ideal tekniktir.
- Damon Braket (Damon Diş Teli)
Diş teli çeşitleri içinde tercih edebileceğiniz damon braketler, özel kilit detaylı mekanizma ile diş tellerinin braket oluğu içine lastik ya da diş teli kullanılmadan bağlanmasını sağlar. Ark teller sayesinde de sürtünme kuvveti en aza indirilir ve ağız içinde tahriş oluşmaz. Damon braketler, klasik metal diş teli tedavisine oranla daha konforlu bir tedavi alternatifi sunar.
Diş Tellerinin Birbirinden Farkı Ne? Hangisini Seçmeliyiz?
Ortodontide kullanılan diş teli çeşitleri arasından seçim yaparken doktorunuzun önerileri ve sizin beklentileriniz önemlidir. Ağız ve diş yapınıza, çenenizin nasıl konumlandığına, dişlerinizdeki çapraşıklığın boyutuna, oluşturulan tedavi planına göre doğru diş teli seçimi yapılacaktır. Son yıllarda görünen ve görünmeyen tel teknolojisi oldukça geliştiği için tedaviniz daha hızlı sonuçlanacaktır.
Eğer dişleriniz bir an önce düzelsin istiyorsanız ortodontide kullanılan teller içinden metal diş tellerini tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda diş teli çeşitleri arasında en ekonomik seçenek olan metal diş teli, bu uzun tedaviden bütçenizin etkilenmemesini sağlayacaktır.
Porselen ve seramik teller ise estetik kaygınız varsa tam size göre olacaktır. Görünmeyen yapıları sayesinde dişlerinize tam uyumlu şekilde yerleştirilecek ve tedavi boyunca görüntü kaygınız olmayacaktır. Metal diş teli çeşitleri ile aynı işlevi gören şeffaf diş telleri, diş teli fiyatları açısından baktığımızda metal diş tellerine göre biraz daha pahalı olabilir ancak kullanım kolaylığı açısından avantajlıdır.
Lingual diş teli dediğimiz görünmeyen teller ise, yine estetik kaygıları olan hastalara önerilmektedir. Eğer tellerinizin iş ve sosyal yaşamınızı etkileyeceğini düşünüyorsanız görünmeyen telleri tercih edebilirsiniz.
Diş teli seçiminizi; ortodontik bozukluğunuzun boyutuna, nasıl görünmek istediğinize, bütçenize ve tedavi planınıza göre seçmelisiniz. Ortodonti uzmanı önerileriyle birlikte doğru tedavi sonucunda muhteşem bir gülüşe sahip olabilirsiniz.