Ağız İçi Sabit Apareyler

Ağız içi sabit apareyler, ortodonti tedavilerinde destekleyici yöntemler olarak kullanılmaktadır. Özellikle çene darlıkları, üst üste binmiş dişler, ileri ve geri çene konumları, çapraşık diş konumlanması gibi sorunların giderilmesi için başvurulan ve ağız içine sabitlenen apareylerdir. Diş yüzeyine ve arkasına yapıştırılan braketler, çene genişletme apareyleri, pekiştirme apareyleri ağız içi sabit aparey sınıfına girmektedir.

Genellikle metal ve şeffaf diş teli gibi dişlerin yüzeyine yerleştirilen ve tedavi süresince çıkarılamayan apareyler olarak bilinen ağız içi apareyler, her yaşta rahatlıkla kullanılmaktadır. Ortodontik muayeneden sonra doktorun ve hastanın beklentilerine göre şeffaf ve metal teller kullanılabilir. Zorunluluk dahilinde de çene genişletme ve konumlandırma apareylerine başvurulabilir.

Ağız İçi Sabit Apareyler Hangi Durumlarda Kullanılır?

Ortodonti tedavisi süresince çıkarılamayan ağız içi sabit apareyler:

  • Genel ortodontik problemlerde,
  • Çapraşık ya da yanlış yerde konumlanmış dişleri düzeltmede,
  • Yüz ve çene yapısının dengesiz olduğu durumlarda,
  • İleri ya da geride konumlanmış çene durumlarında,
  • Alt ve üst diş kavislerindeki anormallikleri düzeltmede,
  • Diş kayıpları ve kırılma durumlarında,
  • Önde konumlanmış dişleri düzeltmede,
  • Çiğneme ve konuşma fonksiyonlarını düzeltmede,
  • Çene kitlenmeleri ve çene eklemlerinden ses gelmesi durumlarında,
  • Dudak ve damak yarığı gibi sorunlarında,
  • Ağız solunumu, parmak emme, tırnak yeme gibi alışkanlıkların tedavisinde,
  • Ağız kapanışında sıkıntı olan vakalarda,
  • Eksik diş durumlarında,
  • Çapraşıklık nedeniyle diş eti hastalıkları ve çürük problemlerinde,
  • Dişlerinin arasında geniş boşluk olması durumunda
  • Erken süt dişi çekimi vakalarında uygulanabilir.

Ağız İçi Sabit Apareyler – Diş Düzeltme Aparatı

Ortodontik problemlerin çözümünde kullanılan ağız içi sabit apareyler ve görevleri:

Jasper Jumper: Alt çeneyi ileri almak için kullanılan ve esnek yaydan oluşan bir sabit fonksiyonel ağız içi apareyler arasındadır.

Hızlı genişletme apareyi: Üst çeneyi iskeletsel olarak genişletmek için özellikle 9 – 15 yaşları arasında kullanılırlar. Ağız içi sabit aparey türleri arasında özellikle Çocuk Ortodonti Tedavisi için avantaj yaratmaktadır.

Forsus fatigu: Alt ve üst arkta bulunan teller vasıtasıyla kuvvet uygulayan ağız içi aparey, yay yardımı ile fonsiyon sağlamaktadır.

Herbst: Piston sisteminden oluşan rijit bir apareydir. Dişlerin kronlanmasıyla takılan Herbst sisteminde yan dişlerde kuvvet uygulanır.

Retansiyon apareyleri: Sabit pekiştirme apareyi olarak adlandırabileceğimiz retansiyon, ortodonti tedavi sonrası dişlerin eski pozisyonlarına dönmesini engellemek için kullanılan ağız içi apareyler arasındadır.

Lingual Retainer (LR): Dişlerin arkasına yapıştırılan sabit tellerdir. Estetik kaygısı yüksek olan hastaların en çok tercih ettiği tellerdir.

Metal braketler: Klasik diş teli tedavisi olarak adlandırılmaktadır. Metal braket ve tellerin diş yüzeyine sabitlenmesi ile yapılan ortodontik tedavidir.

Estetik braketler: Görünümüne önem verenler için porselen ya da lingual olarak uygulanan tedavilerdir. Diş rengine yakın şeffaf teller iç ve arka yüzeylere yerleştirilerek ortodontik tedavi yapılır.

Nance ve çene genişletme apareyi de ağız içi apareyler sınıfına alınmaktadır. Dişleri ve çeneyi ideal konumuna getirmek için kullanılan apareyler, ortodontinin olmazsa olmazıdır.

Ağız İçi Sabit Apareyler Nasıl Uygulanır?

Ağız içi sabit apareyler kullanılmadan önce hastanın ortodontik sorunları tespit edilir. Diş çapraşıklıklarının boyutuna, çene darlığı olup olmamasına, dişeti ve çürük gibi problemlerin varlığına göre tedavi planı çıkarılır. Dişler braketler ve sabit apareyler için hazırlandıktan sonra dişlerin yüzeyine braketler yapıştırılır ve sabitlenir. Çene genişletme apareyleri takılır ve ağızdaki uyumu gözlenir. Diş telleri ve çene apareyleri tedavi süresince kullanılacağı için herhangi bir sorun yaratmaması için önlemler alınır.

Ağız içi sabit apareyler, bünyelerinde bulunan bir zemberek (yay) veya piston-tüp aracılığı ile itici kuvvet uygulamak suretiyle etki gösterirler. Diş telleri ve damaklıkların yanında ortodontik tedavi bittikten sonra da mevcut durumun korunması için pekiştirme apareyi kullanılır. Lingual retainer adı verilen sabit pekiştirme apareyi sıklıkla alt çeneye yapılır. Çene genişletme apareyi ve ağız içi sabit aparey uygulamaları her hasta için farklı şekilde uygulanır. En doğru tedavi yöntemleri uzman hekiminiz tarafından belirlenir.

Ağız İçi Sabit Apareylerin Avantajları

Ağız içi sabit apareyler, dişlerin ve çenenin konumunu ideal özelliklere getirdiği için ortodontistlerin dostudur. Kişiye özel olarak tasarlanan sabit apareyler, genç yaşlarda uygulandığında çene ve damak yapılarının kolaylıkla şekillenmesini sağlarlar. Ortodonti tedavi süreçlerini hızlandıran ağız içi sabit aparey avantajları:

  • Seçilen diş tellerine göre diş sıralanmasında hızlı sonuçlar alınır.
  • Her yaş grubuna rahatlıkla uygulanabilir.
  • Kişilerde alerjik reaksiyona neden olmamaktadır.
  • Darbelere ve sert yiyeceklere dayanıklılık gösterirler.
  • Tedavi sürecini gözlemleme imkanı verirler.
  • Ekonomik braketlerdir.
  • Çene ve diş gelişimini destekler ve yönlendirirler.
  • Çapraşıklık kaynaklı dişeti hastalıkları ve çürüklerinin giderilmesini sağlarlar.

Her yaştan ortodonti hastasının hızlı tedavi sonucunu almasını, doğal bir gülüşe ve düzgün sıralanmış dişlere sahip olmasını sağlayan ağız içi sabit apareyler en avantajlı ortodontik yöntemlerdir.

Ağız İçi Sabit Apareylerin Dezavantajları

Ağız içi sabit apareyler kullanılırken alışma sürecinde çeşitli problemlerle karşılaşılabilir. İlk 1 hafta ağız içi yaralar ve ağrı durumları görülebilir. Ancak 1 haftanın sonunda tellerin ve apareylerin ağızdaki varlığına alışılır.

Metal diş telleri fark edilir oldukları için görünüm kaygılarına neden olabilir. Ancak şeffaf ya da lingual teller ile modern bir tedavi yöntemi uygulanabilir. Aynı zamanda tedavi sonuna kadar çıkarılamaması ve doktor müdahalesi dışında dikkatli olunması gerekilen diş teli tedavilerinden kişinin iş ve sosyal yaşamı etkilenebilir. Teller ve çene genişletme aparatı kullanılırken sert ve yapışkan gıdaların tüketilmemesi de kişinin istediği gibi yemek yemesini engelleyecektir. Ancak ağız içi apareyler kullanıldığında karşılaşılan sonuç tedavi sürecine değdiğini gösterecektir.

Ağız İçi Sabit Aparey Fiyatları

Ağız içi sabit apareyler, kullanılan aparey türüne, tedavi süresine, gerekli olan diğer diş tedavilerine göre değişmektedir. Kişiye özel olarak hazırlanan damaklıklar, teller ve braketler için hekim muayenesinden sonra ücret bilgilendirmesi yapılabilir. Kişinin diş ve çene yapısı da ağız içi sabit aparey ücretlerini belirleyecektir. Sabit aparey fiyatları hakkında detaylı bilgiyi hekiminizden alabilirsiniz.

Ağız İçi Sabit Aparey Kullanım Süresi

Ağız içi sabit apareyler, diş çapraşıklıklarınızın boyutuna, damaklarınızdaki sorunun büyüklüğüne göre kullanılacak. Her hastanın durumu farklı olacağından tedavi planı ve aparey kullanım zamanları değişecektir. Kişinin çene ve diş yapısı tedavinin gidişatını belirleyen en büyük etmendir. Genellikle ağız içi apareyler 1 – 2,5 sene kullanılır ancak bu süre uzayabilmektedir.

Ağız İçi Sabit Aparey Bakımı ve Dikkat Edilecekler

Ortodontik tedavilerin başarıya ulaşmasındaki en büyük etken hastanın özenidir. Ağız içi sabit apareylerini doktorunun önerileriyle temizleyen ve ağız bakımını aksatmayan hastalar, tedavilerinden hızlı sonuç alırlar. Ayrıca sert, gazlı ve yapışkan içeceklerden uzak durmaları braketlerin kırılmaması açısından fayda sağlayacaktır.

Ortodontistinin  önerilerine dikkat eden, kontrollerini aksatmayan hastalar, diş teli tedavisinin getirdiği avantajla birlikte mükemmel dişlere kısa sürede kavuşurlar. Ağız içi sabit apareyler de bu sürece en iyi şekilde destek olurlar.

Yorum Yap