Ortodonti Tedavisinin Riskleri

Ortodonti Tedavisinin Riskleri

Ortodonti tedavisi dişlerinize zarar veren bir tedavi olmamakla birlikte tıbbi uygulamaların tamamında olduğu gibi bazı riskler ve olası yan etkiler barındırabilir. Ortodonti tedavisinin riskleri, ağız bakımına yeterince özen gösterilmediğinde ortaya çıkmaktadır.

Ortodonti tedavisinde amaç; dişlere hiçbir zarar vermeden estetik ve işlevsel problemleri çözmektir. Diş telleri, dişlerin yüzeyinde gözle görünmeyen pürüzlendirmeler yapılarak yapıştırılır. Bu işlem de dişlerde herhangi bir sıkıntıya neden olmamaktadır.

Ortodontik tedavi riskleri arasında az rastlanmakla birlikte metal ya da lateks alerjisi gösterilebilir. Periodontal hastalığı olan hastalar ve özellikle tip 1 diyabeti olan kişilerde ortodontik tedavi sırasında komplikasyon gelişmesi mümkündür. Ayrıca kemik dokusu zayıf olan kişilerde, ciddi solunum yolu hastalığı olanlarda, kalp hastaları ve travmatik vakalarda ortodontistin tercihine göre tedavi uygulanmayabilir.

Temel olarak ortodontik tedavinin riskleri, doktorunuzun yeme içme ve bakım önerilerine uymadığınızda görüleceği için uygulama süresince önerilere harfiyen uymanız gerekecektir. Dikkatsiz ve özensiz davrandığınızda karşılaşabileceğiniz ortodontik tedavi riskleri:

  • Çürük ve dişeti hastalıkları: Ortodonti tedavisinden önce diş çürükleri giderilir ve dolgular yenilenir. Tam olarak ağız sağlığı oluşturulmadan tedaviye başlanmaz. Tedavi süresince de bu ağız sağlığının korunmasına dikkat edilir. Ağız sağlığı korunmazsa çürüklerin oluşumu ve dişetlerinin iltihaplanması ile çekilmesi gibi rahatsızlıklar görülebilir.
  • Dişlerin zarar görmesi: Diş telinin zararları nelerdir diyen hastalarımıza dişlerinin yanlış uygulanmalarla zarar göreceğini söyleyebiliriz. Dişler olması gerektiği gibi fırçalanmadığında diş üzerinde lekeler görülebilir ve bu lekeler kalıcı olacaktır.
  • Ağız dokularının yaralanması: Diş teli zararları arasında ağız dokularının zedelenmesi de bulunur. Yanlış takılan teller yanaklara ya da dişetlerine zarar verebilir.
  • Braketin yutulması: Ortodonti zararları arasında hekimin yanlış uygulamasından kaynaklanan braket yutulması da görülebilir. Braketler diş yüzeyine iyi şekilde yapıştırılmadığında ya da sert yiyeceklerin tüketilmesi sırasında kırıldığında yutulma tehlikesi barındırmaktadır. Bu nedenle ortodonti uzmanınızın işini ne kadar iyi yaptığı da önemlidir.
  • Kök erimesi: Çok nadir de olsa ortodontik tedavi riskleri arasında diş köklerinin erimesi de yer alır. Ağız bakımının yanlış yapılması ve dişeti hastalıklarının oluşmasıyla birlikte kök erimesi meydana gelebilir.
  • Çene eklemi problemi: Ortodontik tedavinin riskleri arasında tedavi sırasında ve sonrasında görülebilen çene eklemi rahatsızlıklarını da gösterebiliriz. Diş ve çene gelişimi devam ederken uygulanan yanlış yöntemler çenenin yanlış gelişmesine neden olabilir.
  • Tedavi süresinin uzaması: Diş telleri takıldıktan sonra hastanın bilinçli hareket etmemesi, tedavi boyunca apareylerin kırılması ve hasta – doktor uyumsuzluğu nedeniyle tedavi süresi uzayabilir.

Bahsettiklerimizin dışında, ortodonti tedavisi sırasında tellerin ilk takıldığı hafta batması ve ağızda tahrişe neden olması söz konusudur. Kullanılacak olan ortodontik mumlar ile hastaların ağzındaki bu tahrişler azaltılabilir. Ortodontik tedavi riskleri arasında gıda hassasiyetine bağlı olarak braketlerin kırılması da söz konusu olacaktır. Kabuklu, sert, gevrek gıdaların tüketimi konusunda dikkatli olunması gereklidir. Ayrıca şekerli yiyeceklerin tüketiminden sonra mutlaka ağız hijyeni oluşturulmalıdır. Aksi taktirde diş kayıplarına kadar varacak ciddi problemler hastayı beklemektedir.

Ayrıca ortodonti tedavisine bağlı olarak çene ameliyatı riskleri de karşımıza çıkabilir. Çenelerin konumlandırıldığı operasyonlarda cerrah ve ortodontistin bir arada çalışmaması hastanın istenen görünüme ulaşmamasına, çene eklemi çıkıklıklarına ve kırıklara neden olabilir.

Ortodonti tedavisinin sonunda da diş tellerinin çıkarılmasıyla birlikte diş yüzeylerinde yapıştırıcı artıkları kalmaktadır. Bu artıkların temizlenmesinde diş yüzeyine zarar vermeyecek malzemeler kullanılmalıdır. Eğer kalitesiz ürünler kullanılırsa dişlerin çizilmesi söz konusu olacaktır.

Ortodonti tedavisinin riskleri, yanlış uygulama ya da bilinçsiz müdahaleler olmadıkça ortaya çıkmayacaktır. Doktorunuzun uzmanlığı ve sizlerin üzerinize düşeni yapmanız durumunda tedaviniz başarıyla sonuçlanacaktır.

Ortodontik tedavi riskleri hakkında aklınıza takılanları yanıtlamak için en iyi ortodonti uzmanları sizi bekliyor...

Yorum Yap