- Konu Başlıkları
- Sabit Ortodonti Tedavi
- Sabit Ortodonti Tedavisi Neden Yapılır?
- Sabit Ortodonti Nasıl Yapılır? Tedavi Aşamaları
- Sabit Ortodonti Tedavinin Avantajları
- Sabit Ortodonti Tedavisi Fiyatları
- Sabit Ortodonti Tedavi Süresi
- Sabit Ortodontik Tedavi Dişlerin Rengini Sarartır Mı?
Sabit Ortodonti Tedavi
Ortodontistler, tedavi sırasında diş, çene ve ağız problemlerini gidermek için sabit ve hareketli olmak üzere iki tedavi yöntemi ve mekanikleri kullanırlar. Hareketli ortodontik tedavi genel olarak basit vakalarda tercih edilirken sabit ortodontik tedavi, diş çapraşıklıklarını gidermede en etkili yöntem olarak tercih edilir. Sabit ortodontik tedavi için kullanılan mekanikler sadece hekim tarafından çıkarılıp takılabilir.
Sabit ortodontik tedavi, daimi dişler oluştuktan sonra 11 – 12 yaşlarında uygulanan ve dişlerin üzerine yapıştırılan, tedavi süresince de çıkarılmayan braketlerle ve tellerle yapılır. Her yaştan hastaya uygulanabilen sabit ortodonti tedavisi; gelecekte oluşabilecek diş ve çene problemlerinin önüne geçmek, var olan diş çapraşıklıklarını gidermek, ortodontik tedaviden hızlı şekilde sonuç almak için uygulanmaktadır. Kendi içinde braketler (metal, porselen ve lingual) ve ark telleri, fonksiyonel aygıtlar, genişletici aygıtlar ve pekiştirme aygıtları olarak ayrılan sabit ortodontik tedavi aygıtları, her hasta için özel olarak tasarlanır ve kullanılırlar. En etkili ortodonti tedavisi olarak sabit ortodonti hem hastalar hem de hekimler tarafından önerilmektedir. Diş teli uygulamalarının kısa sürede cevap vermesi en büyük avantajıdır.
Sabit Ortodonti Tedavisi Neden Yapılır?
Ortodontik tedavilerin tamamı dişleri düzgün bir şekilde sıralamak ve çene – ağız yapılarını olması gereken şekle sokmak için yapılmaktadır. Sabit ortodontik tedavi, çocuklarda diş gelişimini ve çene konumlarını yönlendirmek için kullanılan en hızlı tedavi yöntemidir.
Doktor kontrolünde çıkarılıp takılan sabit ortodontik aygıtlar, dişlerin üzerlerine yapıştırılan braketlerden ve braketleri birbirine bağlayarak diş hareketini yönlendiren ark tellerinden oluşur. Tedavi süresince dişte kalması gereken sabit ortodonti aygıtları ile dişler olması gereken konumuna getirilir. Bu uygulamalar aynı zamanda diş çürüklerinin ve dişeti hastalıklarının önüne geçmek, diş kırıklarını ve travmaları engellemek, diş kayıplarını ortadan kaldırmak ve ağız hijyenini sağlamak için yapılır.
Sabit Ortodonti Nasıl Yapılır? Tedavi Aşamaları
Sabit ortodontik tedavi uygulanırken ilk olarak hastanın diş ve çene röntgenleri çekilerek dişlerinin konumları ile rahatsızlıkları tespit edilir. En geç 11 – 12 yaşlarında başlaması önerilen sabit ortodonti her hastaya özel tekniklerle yapılır. Sabit diş telleri, braketler ve lastiklerin kullanılması ile dişe uygulanır. Dişlerin üzerine özel bir yapıştırıcı ile yerleştirilen braketler, ışınla dişin üzerine sabitlenir ve ardından teller takılır. Dişler arasında bir kuvvet ve gerginlik yaratıldıktan sonra, dişlerin yerlerinde aşamalı olarak değişme gerçekleşmesi sağlanır. Hedeflenen sonuca ulaşabilmek amacıyla braketler düzenli olarak, aylık periyotlarla kontrol edilir.
Kopan diş telleri ya da düşen braketler yenileri ile değiştirilebilir. Hastanın beslenme alışkanlıklarını hekiminin önerilerine göre değiştirmesi gerekir. Ağız hijyenine de dikkat etmesi, dişlerini ve sabit ortodontik apareyleri darbelerden koruması önemlidir.
Sabit Ortodonti tedavisinde:
- Metal braketler
- Porselen braketler
- Lingual braketler
- Sabit fonksiyonel aygıtlar
- Sabit genişletme aygıtları
- Üst çene pekiştirme apareyleri
- Alt çene pekiştirme apareyleri kullanılır.
Hekimler hızlı diş teli tekniği, kapaklı braket, MBT braketler, roth braketler ve Alexander braketler de kullanarak etkili yöntemler uygularlar. Sabit ortodonti tedavisi için kullanılan yöntemler ve apareyler kişiye uygun şekilde belirlenir. Yine de ortodontistlerin en çok tercih ettikleri şeffaf tellerdir. Çocuklar içinse renkli teller ve braketler kullanılarak tedavi süreci eğlenceli hale getirilir.
Sabit Ortodonti Tedavinin Avantajları
Sabit ortodontik tedavi amacı, diş teli tedavisinin süresini kısaltmak ve mümkün olan en iyi sonucu almaktır. Diş teli uygulamaları arasından en çok tercih edilen yöntem olan sabit ortodonti ile hasta tedavi bitene kadar tellerini çıkaramaz ve tüm ipler doktorun elindedir. Bu durumun elbette tedavi üzerinde etkisi büyüktür.
Sabit ortodonti avantajları:
- En hızlı ve dayanıklı diş teli tedavisidir.
- Hastanın estetik kaygılarına göre şeffaf ve görünmez şekilde tasarlanabilir.
- Sabit ortodonti ile dar ve geride kalmış üst çene kemiklerine yer açılır.
- Sabit ortodontik tedavi ile üst solunum yolları rahatsızlıkları giderilir.
- Sabit ortodonti ile çene ve dişler sağlıklı ve düzgün bir konumda büyür.
- Diş aralarındaki boşluklar sağlıklı şekilde doldurulmuş olur.
- Sabit ortodonti diş kırıklarını ve kayıplarını engeller.
- Dişlerin özellikle çocukluk döneminde daha kolay yönlendirilmesini sağlar.
- Diğer tel tedavilerine göre daha ekonomiktir.
Sabit ortodontik apareyler diş ve doku yapısı uygun olan her hasta için uygulanabilir. Hastanın isteğine uygun olarak farklı malzemelerde ve renklerde de olabilir. Çapraşıklıkları gidermede en etkili yöntem olan sabit ortodontik tedavi hastanın yaşam kalitesini arttırır.
Sabit Ortodonti Tedavisi Fiyatları
Sabit ortodonti tedavisi fiyatları seçilen malzemenin özelliğine göre değişmektedir. Metal teller ile yapılacak olan tedavi daha ekonomik olduğu için hastaların çoğu tarafından tercih edilmektedir. Şeffaf teller ve plaklar ise pahalı bir uygulamadır. Sabit diş teli fiyatları ayrıca renkli braketlerin ya da lastiklerin, ağız içi çene apareylerinin ve diğer diş hekimliği tedavi yöntemlerinin kullanılıp kullanılmamasına göre değişiklik göstermektedir. Kişinin çene ve diş problemlerinin boyutu, yaşı ve cerrahi müdahalelerin gerekli olup olmaması da sabit ortodonti tedavisi fiyatları üzerinde etkili olmaktadır.
Sabit Ortodonti Tedavi Süresi
Sabit ortodonti tedavisi ortalama 1 – 2.5 yılda tamamlanmalıdır. Sabit ortodonti uygulamalarında süre ne kadar uzarsa planlamada o kadar hata yapılmış demektir. Elbette kişinin diş ve çene yapısındaki bozukluklar uygulama süresini etkiler ancak ortodonti uzmanın tedavi planında hata yapmaması sürecin hızlanmasını sağlayacaktır. Sabit ortodontik tedavi, ortodontik sorunun şiddetine göre 8 ayda da bitebilir 2 yılda da. Bu nedenle diş ve çene yapısındaki bozukluklar ilk olarak fark edildiğinde diş hekimine gitmek gerekir. Erken yaşlardaki tedaviler hızlı sonuç verecektir.
Sabit Ortodontik Tedavi Dişlerin Rengini Sarartır Mı?
Tedavinin başından sonuna kadar dişlerinizin üzerinde kalacak olan braketlerin ve tellerin dişlerinizi sarartıp sarartmayacağını merak etmeniz oldukça normal. Ancak dişlere yapıştırılan braketler, siz ağız sağlığınıza dikkat ettiğiniz sürece herhangi bir sararma ya da çürüme gibi bir etki yapmamaktadır. Eğer kahve, çay, kola, şarap, meyve suyu gibi renklendirici etkisi olan yiyecekleri ve içecekleri tüketirseniz dişlerinizin sararması söz konusu olacaktır. Dişlerinizin bakımını hekiminizin önerdiği şekilde yaptığınızda, sert yiyecekler tüketmediğinizde, kontrollerinizi vaktinde yaptırdığınızda sabit ortodonti tedavisi ile sağlıklı dişlere daha hızlı kavuşacaksınız. Sabit ortodontik tedavi, özverili olduğunuz taktirde hızla sonuç verecek. Güzel ve doğal bir gülüş sizin olacak…