- Konu Başlıkları
- Ortodonti Tedavisinde Dikkat Edilecekler
- Ortodonti Tedavisi Süresince Dikkat Edilecekler
- Diş Teli Tedavisi Sırasında Yememeniz Gerekenler
- Ağız ve Diş Sağlığı Açısından Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Ortodonti Tedavisi Sonrasında Dikkat Edilecekler
Ortodonti Tedavisinde Dikkat Edilecekler
Ortodonti tedavisi, ciddi emek isteyen bir tedavi olmasının yanında uzun süren bir uygulamadır. 8 – 30 ay arasında değişen ortodonti tedavisinde dikkat edilecekler ve özen gösterilmesi gereken konular bulunmaktadır. Ağız içindeki tellerle yaşamayı öğrenmek, çeşitli kısıtlamalara ve kurallara uymak gerekmektedir. Kişinin istediği her şeyi yiyememesi, daha özenli ağız temizliği yapmasının gerekliliği, ağzını darbelerden koruması, düzenli kontrollerinin olması zorlayıcı olabilir.
Alınan sonuç memnuniyet yaratıcı olsa da 8 – 30 ay arasında değişen ortodonti tedavi süresinde hastanın dikkat etmesi gereken belli başlı kurallar olacaktır. Tedavi sürecini ve kullanılan braketleri tehlikeye atmamak açısından hekim önerilerine uymak gerekecektir. Aksi taktirde beklenen sürede tedavi bitmeyebilir ve çeşitli diş ve ağız içi rahatsızlıklar meydana gelebilir.
Ortodonti Tedavisi Süresince Dikkat Edilecekler
Diş teli takılınca, hasta tüm hayatının sınırlanacağını düşündüğü için endişelenir. Ancak ortodonti tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler ve hastanın özen göstermesinin önemli olduğu konuların başında doğru beslenme yer almaktadır. Hasta yediklerine dikkat ettiği sürece tellerinin ağız içi tehlike oluşturacağını düşünmesine gerek yoktur. Sert, katı, yapışkan ve asitli besinleri tüketmek braketlerin zarar görmesine neden olduğu için kişinin bu tür yiyeceklerden uzak durması gerekir.
Aynı zamanda diş teli takanlar nelere dikkat etmeli derseniz; ağız sağlığının çok önemli olduğunu söyleyebiliriz. Ortodontist önerisiyle dişlerin doğru şekilde temizlenmesi ve ağız bakımına özen gösterilmesi braketlerin daha rahat kullanılmasını sağlayacaktır. Ayrıca çürüklerin ve diş sararmalarının önüne geçilecektir.
Diş Teli Tedavisi Sırasında Yememeniz Gerekenler
Diş teli takıldıktan sonra ne yenir ne yenmez merak konusudur. Braketlerin kırılmasına ve tellerin kopmasına neden olacak yiyeceklerden uzak durulması gerekmektedir. Özellikle çocukların, aileleri tarafından bilinçlendirilmesi ve durumun önemini kavramaları gerekmektedir. Ortodonti tedavisi süresince yenmemesi gereken yiyecekler:
- Fındık, fıstık leblebi ve badem gibi sert kuruyemişler
- Tost, sandviç, sert simit, kızarmış ekmek, ekmeğin sert kısımları
- Cips
- Patlamış mısır
- Karamelli ve yapışkan çikolatalar
- Lokum
- Sakız
- Macun
Yerken dikkat edilmesi gereken yiyecekler:
- Elma, armut, ayva gibi ısırmayı gerektiren meyveler. (Küçük parçalar halinde tüketilebilir.)
- Çiğnenmesi gereken çikolata ve şekerler. (Dişlere temas ettirilmeden, dil üzerinde eritilerek yenebilir.)
- Kemikli tavuk ve etler. (Dişler kullanılarak etler sıyrılmamalıdır.)
- Salatalık, havuç gibi sert sebzeler. (Rende halde tüketilebilir.)
- Çekirdeği olan zeytin, kiraz, vişne, erik ve kayısı gibi yiyecekler. (Çekirdekleri çıkarıldıktan sonra yenebilir.)
- Yiyeceklerin sert ve kızarmış kısımları. (Pide, pizza vb.)
Diş telleri takıldıktan sonra tüketilmemesi gereken içecekler:
- Kola
- Gazlı içecekler
- Hazır asitli içecekler
Diş teli takıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler arasına en önemlisi yeme içme alışkanlıklarının değiştirilmesi elbette. Hasta için tedavinin en zor bölümü alışkanlıklarından vazgeçmek olsa da ilerleyen süreçlerde faydası daha çok görülecektir.
Ortodonti tedavisinde dikkat edilecekler, dişlerin ve çene yapısının korunmasını sağlayacaktır. Ön dişlerle kesinlikle ısırarak yemek yememek, yiyecekleri koparmaya çalışmamak gerekir. Ön dişlerle yemek yenildiği taktirde braketlerin kırılması ya da dişten ayrılması ihtimali söz konusudur. Diş telleri koptuğunda ya da braketler kırıldığında tedavi uzayacaktır.
Ağız ve Diş Sağlığı Açısından Dikkat Edilmesi Gerekenler
Diş teli takıldıktan sonra ne yenir diye merak edenler için verdiğimiz bilgiler sonrasında tedavide bir diğer dikkat edilmesi gereken durum olan ağız ve diş sağlığından bahsedebiliriz.
Braketler diş yüzeyine yapıştırıldığı için ağız sağlığına daha çok özen göstermek gerekiyor. Tellerin arasına yiyecek artıkları daha rahat giriyor ve birikebiliyor. Diş yüzeylerinin ve aralarının temizlenmesi bu durumda zor olduğu için mutlaka hekim tarafından önerilen diş fırçaları ve tekniklerle diş yüzeylerinin ve braket aralarının temizlenmesi gerekiyor. Diş fırçalarının aynı zamanda her ay yenisiyle değiştirilmesi ağız sağlığının oluşturulmasında önem teşkil ediyor.
Dişlerin temizliği sırasında özellikle diş ile diş eti birleşim yerleri olmak üzere tüm dişlerin tek tek fırçalanması gerekiyor. Günde en az 3 kez fırçalanan dişlerin aynı zamanda günde bir kez arayüz fırçası kullanılarak normal diş fırçasının ulaşamadığı alanlarının temizlenmesi diş sararmalarının ve çürüklerin önüne geçiyor.
Ortodonti Tedavisi Sonrasında Dikkat Edilecekler
Ortodonti tedavisi sürecinde sağlanan düzenli ağız bakımı alışkanlığı, diş tellerinin çıkarılmasından sonra da devam etmelidir. Pekiştirme tedavisi sırasında kullanılan apareylerin ve plakların takılıp çıkarılmadan önce temizlenmesi, ağız hijyeninin oluşturulması, her öğünden sonra dişlerin fırçalanması gerekmektedir.
Sağlanan düzenli ve sağlıklı diş görünümünün devam etmesi için görünen ya da görünmeyen braketlerle dişlerin eski yapısına dönmeye çalışması engellenirken hastanın da bu bilinçte olması ve dişlerine zarar verecek durumlardan kaçınması gerekir.
Aynı zamanda diş çürüklerini ve kırıklarını önlemek için ağız bakımına ve yeme içme alışkanlıklarını sağlıklı şekilde devam ettirmesi avantaj sağlayacaktır. Elde edilen sonuçtan çok, o sonucun korunması önemlidir.
Diş teli takıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler hakkında detaylı bilgi almak için ortodonti uzmanları ile iletişime geçin, aklınıza takılanları sorun...