- Konu Başlıkları
- Plastik Periodontal Neden Yaptırılmalıdır?
- Plastik Periodontal Tedavi Nasıl Yapılır?
- Plastik Periodontal Tedavisinin Avantajları
- Dişeti Çekilmesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?
- Plastik Periodontal Tedavi Kaç Seans Sürer?
- Plastik Periodontal Tedavi Ücretleri
Gülümseme sırasında diş etlerinin aşırı görünmesi, diş eti seviyelerindeki farklılık ve renk değişimleri, diş eti çekilmeleri şikayetlerinin giderilmesi plastik periodontal tedavi ile mümkündür. Dişeti hastalıkları tedavisi olarak da bilinen cerrahi müdahaleler, gülüş tasarımı uygulamalarında da kullanılmaktadır. Diş etlerinin boylarının ayarlanması ve kişiye güzel bir gülümseme kazandırılması plastik periodontal cerrahi ile gerçekleştirilir. Diş eti hastalıkları cerrahisi, zamanla açılmış diş etlerini, form ve fonksiyonunu kaybetmiş kemik ve diş eti dokularını yeniden kazanmak için çeşitli cerrahi yöntemlerden yararlanır. Erken teşhis ile dişlerin kaybedilmesinin önüne geçilir.
Plastik Periodontal Neden Yaptırılmalıdır?
Diş eti yapısının sağlıklı olması için dikkat edilmesi gereken ağız bakımının ihmal edilmesi halinde dişlerde çürük, diş eti hastalıkları ve diş eti çekilmeleri gibi vakalarla karşılaşılabilir. Bu vakalar dişleri destekleyen diğer dokuları da tehlikeye atacağı için hızlı müdahalelerle tedavi edilmelidir. Plastik periodontal tedavi sayesinde dişleri çevreleyen diş eti ve alveol mukoza miktarındaki, konumundaki veya morfolojisindeki bozukluklar düzeltilebilir. Hastanın diş kaybı yaşamaması ve ciddi diş eti hastalıkları ile uğraşmaması için diş eti hastalıkları tedavisi yapılmalıdır. Hem sağlık hem de estetik açıdan plastik periodontal cerrahi müdahaleler avantajlı olacaktır.
Plastik Periodontal Tedavi Nasıl Yapılır?
Kronik olarak görülebilen, ilaç kullanımına ve yanlış ağız bakımına bağlı olarak ilerleyebilen periodontal hastalıklar, diş etlerinin çekilmesi ile kök yüzeyinin açığa çıkması durumlarında ve aşırı diş hassasiyeti geliştiğinde fark edilir. Plastik periodontal tedavi, hastalığın türüne ve boyutuna göre:
- Diş taşı temizliği
- Kök yüzeyi düzleştirilmesi (Sağlıklı kök yüzeylerini açığa çıkarma)
- Gingivektomi ve Gingivoplasti (İltihap, ilaç ve kalıtsal dişeti büyümelerini engelleme)
- Flep operasyonu (Cerrahi olarak cebi oluşturan dişetinin çıkarılması)
- Kuron boyu uzatma (Dişlerin diş eti seviyesinin üstünde kalan kısımlarını uzatmak)
- Doku greftleri (Erimiş olan kemiğin desteklenmesi)
- Dişeti çekilmesi ve iltihaplarının tedavisi gibi yöntemlerle uygulanabilir.
Periodontal plastik cerrahi işleminde frenektomi en çok kullanılan uygulamadır. Üst ve alt diş eti kenarlarındaki yakın bağlantılar, dişler arasında açılmalara ve diş eti çekilmelerine neden olacağı için ilk olarak tel tedavisi ve plak temizliği işlemleriyle uygulamaya başlanır. Diş aralarının tekrar açılmaması ve doku kaybının oluşmaması için ortodontik tel tedavisi avantajlı olmaktadır. Ortondontistler bazen tel tedavisi devam ederken tedaviye yardımcı olması açısından plastik periodental tedavi uygulayabilirler. Ayrıca doku greftleri ile kaybedilen dokuların diş yapısına tekrar kazandırılması söz konusu olabilir. Diş eti hastalıkları tedavisi için hasta için en uygun yöntem kullanılır.
Plastik Periodontal Tedavisinin Avantajları
Periodontal tedavinin ana amacı umutsuz gibi görünen sağlıksız dişleri ağızda tutmaktır. Diş eti hastalıkları cerrahisi sayesinde bu amaç daha kolay sonuca kavuşmaktadır. Periodontal tedavi avantajları:
- Erken teşhis sayesinde diş kayıplarının önüne geçmeyi sağlar.
- Erken tedavi uygulamalarıyla hızlı sonuç almayı sağlar.
- Diş eti hastalıklarının önlenmesini ve tedavi edilmesini sağlar.
- Doğal dişlerin korunmasını sağlar.
- Kaybedilen çiğneme fonksiyonlarını kazandırır.
- Dişlerin kuvvetini ve dayanıklılığını arttırır.
- Doku kayıplarının ve diş köklerindeki rahatsızlıkların önüne geçmeyi sağlar.
Diş eti hastalıkları tedavisi, kişinin ağız sağlığının oluşturulmasını hızlandıracak ve ortodonti tedavilerini destekleyecektir.
Dişeti Çekilmesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Plastik periodontal cerrahi alanında en çok yapılan tedavilerden biri olan diş eti çekilmelerine müdahale edilmezse hastalarda diş kayıpları ve ciddi diş eti rahatsızlıkları meydana gelebilir. Erken fark edilen diş eti çekilmelerinin hızlı bir şekilde tedavisi yapılmalıdır. Diş eti hastalıkları tedavisi yapılmadığında diş ve kemik dokusu zarar görecektir.
Plastik Periodontal Tedavi Kaç Seans Sürer?
Plastik periodontal tedavi, diş eti ve dokulardaki rahatsızlığının boyutuna, diş etlerindeki hasarın hangi yöntemle tedavi edileceğine, hastanın randevularına gelme sıklığına, uygulanacak olan tedavi planına göre değişebilir. Hastanın alışkanlıkları, hekimi ile işbirliği, ağız hijyenini koruyup korumaması da tedavi planlaması ve başarısını doğrudan etkiler. Birkaç seanslık uygulamalar ile hasta sağlığına kavuşabilir. Periodontal tedavi, erken teşhis ile gerekli müdahaleler yapıldığında sonuçları kesin ve hasta memnuniyetinin en yüksek oranda olduğu diş hekimliği uygulamasıdır.
Plastik Periodontal Tedavi Ücretleri
Periodontal tedavi ücretleri; hastanın diş eti rahatsızlıklarının boyutuna, tedavi edilecek alanın büyüklüğüne, tedavi süresine, kullanılacak uygulamalara ve ekipmanlara, hastanın diğer diş hekimliği tedavilerine ihtiyacı olup olmamasına göre belirlenecektir. Dişlerin tutunduğu dokuların ve köklerin sağlığı ihmal edilmemelidir. Aksi taktirde daha maliyetli ve uzun sürecek plastik periodontal tedavi uygulamalarının yapılması gerekebilir. Diş eti hastalıkları tedavisi sayesinde ağız sağlığının korunması olası diş problemlerinin önüne geçecektir.