- Konu Başlıkları
- Diş Teli Tedavisinde Öncelikler
- Ortodonti Tedavisinden Önce ve Tedavi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ortodonti tedavileri, sizlere düzgün sıralanmış dişler, ideal çene yapısı ve sağlıklı bir ağız kazandırmak için uygulanmaktadır. Her kliniğin ve ortodonti uzmanının ortodontik tedavi yaklaşımı farklı olsa da ortodonti tedavilerinde kullanılan yöntemler ve uygulamalar benzerdir.
Dişleriniz sizin için ne kadar değerliyse, ortodonti uzmanları için de o kadar değerlidir. Dolayısıyla ülkemizde yapılan ortodonti tedavileri, uluslararası standartlardadır. Güncel ortodonti yöntemleri ve teknolojik ekipmanları kullanılarak hastalara ideal görünümlerini kazandırmak amaçlanmaktadır.
Diş teli tedavi yaklaşımı, tıbbi gereksinimler dahilinde her hasta için özel olarak planlanır. Ortodonti uygulamalarında hastanın diş ve çene yapısı, ortodontik sorunun şiddeti, hastanın beklentileri ve talepleri göz önüne alınarak diş teli tedavileri gerçekleştirilir.
Diş Teli Tedavisinde Öncelikler
Diş teli tedavisine başlamadan önce ilk olarak ortodontik problemlerin kaynakları belirlenir. Sorunların neden kaynaklandığı tespit edilmeden diş teli tedavisine başlamak faydalı sonuçlar almayı engelleyecektir.
Diş teli tedavisini gerektiren problemlerin belirlenmesi için hastanın kontrollerinin yapılması, ortodontik tedavi tarafından ele alınan problemlerle, diğer tedavi tiplerine gerek duyulacak sorunların tespit edilmesi, tedavinin seyri açısından önemli olacaktır. Sonrasında yapısal problemlerin öncelik sırasına yerleştirilmesi gerekecektir. Her probleme olası çözümlerin düşünülmesi ve en önemlisini ilk başta olmak üzere hepsinin ele alınması tedavinin seyrini belirleyecektir.
Ortodontik problemlerin kaynağı tespit edildikten sonra muhtemel çözümler arasındaki etkileşim incelenerek uygulanan tedavilerin uyumlu olmasına dikkat edilmelidir. Örneğin ağız dışı apareylerin diş tellerinin kullanımını kötüleştirip kötüleştirmediği belirlenmelidir. Dolayısıyla yanlış ortodontik tedavi yaklaşımı ve yöntemlerinin bırakılması kolaylaşacaktır.
Hastanın maksimum fayda sağlaması için maliyet ve ortodontik tedavi risklerinin de düşünülmesi gerekir. Ortodonti tedavi yaklaşımı dahilinde, hekimin maddi kaygıdan çok hastasının beklentilerini önemsemesi gerekir. Tedavi sonunda hastanın mutsuz olması, ortodonti uzmanının kötü referansı olacaktır. Bununla birlikte diş teli tedavisinde karşılaşılacak risklerin de belirtilmesi, hastanın olası sorunlarda soğuk kanlı olmasını sağlayacaktır. Kişinin diş ve çene yapısına göre kendisini bekleyen sıkıntıları öğrenmesi tedaviyi olumlu yönde etkileyecektir.
Bütün bunların dışında teşhis ve planlama aşamasındaki başarı da ortodontide en kısa sürede en iyi sonucu almada etkili olmaktadır. Doğru bir tedavi planı ve planın uygulanabilirliği sayesinde elde edilen sonuç mutluluk verici olacaktır.
Ortodonti Tedavisinden Önce ve Tedavi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Diş kliniğinin ya da ortodonti uzmanının tedavi yaklaşımı ne kadar başarılı olursa olsun, ortodonti tedavisi doktor ve hastanın uyum içinde olmasını gerektiren bir tedavidir. Türkiye’nin en iyi ortodontisti tedavinizi yapsa dahi üzerinize düşeni yapmadığınız zaman ortodonti tedavisinden istediğiniz verimi alamazsınız. Aynı zamanda ortodonti uzmanınız ile koordineli olmadığınızda başarılı bir tedavi görmüş sayılmazsınız. Ayrıca randevulara düzenli olarak devam edilmesi tedavinin başarısını önemli ölçüde etkileyecektir.
Hekim ve hasta uyumu kadar ortodontik tedavinin zararlı olmaması için tedavi öncesinde ağız sağlığının oluşturulması gerekir. Diş çürükleri ve dişeti hastalıkları giderilmelidir. Ağız sağlığı oluşturulduğunda tedaviye başlanmalıdır. Ortodontik tedavi yaklaşımı hastanın avantajı düşünülerek oluşturulmalıdır.
Ortodonti tedavisi sırasında ilk haftalarda ağrı olması son derece normaldir. Ayrıca takılan apareylere alışma süresinde dil, dudak ve yanaklarda yaralanmalar olabilir. İlk iki günün sonunda büyük oranda azalacak olan bu sorunlar, yaklaşık bir hafta sonunda tamamen düzelecektir. Bu aşamadan sonra tedavi daha kolay sürecektir. Apareylerin acıtması, bant veya braket düşmesi, aparey kaybı ve kırılması gibi sorunlar vakit kaybetmeden doktora haber verilmelidir. İhmal edildiği taktirde tedavi süresi uzayacaktır. Ortodonti tedavi yaklaşımı birbiriyle bağlantılı süreçleri kapsamaktadır.
Tedavi amacı ile kullanılan tüm apareyler ve aygıtlar önerilen süre ve şekillerde takılmalıdır. Aksi takdirde etkili olmayacak ve tedavi süresi uzayacaktır. Tedavi bittiğinde ise pekiştirme aygıtları kullanılmazsa dişler eski haline dönmeye çalışacaktır. Bu aşamada hastanın özeni büyük rol oynayacaktır.
Ortodontik tedavi yaklaşımı ve doğru hasta-hekim iletişimi sayesinde ortodonti tedavilerinden en kısa sürede sonuç alınacaktır. Sağlıklı bir gülüşe kavuşmak zor değildir…