- Konu Başlıkları
- Metal Diş Teli Kimlere Uygulanır?
- Metal Diş Teli Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Neden Metal Diş Telini Seçmelisiniz? Metal Diş Teli Tedavisinin Avantajları
- Metal Diş Teli Tedavisinin Dezavantajları
- Metal Diş Teli Tedavi Ücretleri
- Metal Diş Teli Tedavi Süresi
- Metal Diş Teli Mi Şeffaf Diş Teli Mi?
Metal diş teli, diş teli çeşitleri arasında en çok kullanılan braket türlerindendir. Klasik ortodonti tedavisi olarak da bilinen metal diş telleri, dişlerin iç ya da dış tarafına yerleştirilebilir. En belirgin braket tipi olan metal diş telleri, dayanıklılığı ile diğer diş tellerinden daha avantajlıdır. Metal olduğu için fark edilir şekilde olsa da kırılma ihtimalinin düşük olması nedeniyle tercih edilmektedir. Ortodonti tedavisinin devam edeceği yaklaşık 8 – 30 ay boyunca metal tellerin çıkarılması mümkün olmayacağı için kişinin tel taktırma kararını bu durumu göz önünde bulundurarak vermesi gerekir. Porselen diş tellerine göre en hızlı gelişmenin sağlandığı yöntem olarak ortodondistler tarafından önerilmektedir.
Metal Diş Teli Kimlere Uygulanır?
Metal diş teli tedavisi, özellikle erken yaşlarda diş çapraşıklıklarının tedavi edilmesi için ailelerin ve hekimlerin tercihidir. Diş dizilimi ve çene yapısı uygun olan her hastada metal diş telleri kullanılabilir. Metal diş telleri:
- Genel ortodontik problemleri olan kişilere
- Çapraşık ya da yanlış yerde konumlanmış dişleri olanlara
- Yüz ve çene yapısı dengesiz olan kişilere
- Diş kayıpları ve kırılmaları olanlara
- Önde konumlanmış dişleri olan kişilere
- Çiğneme ve konuşma fonksiyonları bozuk olan kişilere
- Alt ve üst diş kavislerinde anormallik olanlara
- İleri ya da geride konumlanmış çenesi olan kişilere
- Gülümsemesinden rahatsız olan kişilere
- Ağız solunumu, parmak emme, tırnak yeme gibi alışkanlıkları olanlara
- Ağız kapanışında güçlük çekenlere
- Çene kitlenmeleri yaşayanlara, çene eklemlerinden ses gelenlere
- Dudak ve damak yarığı gibi sorunları olanlara
- Ağzında eksik diş olanlara
- Çapraşıklık nedeniyle diş eti hastalıkları ve çürük dişlere sahip olanlara
- Dişlerinin arasında geniş boşluk olanlara
- Erken süt dişi çekimi yapılanlara uygulanabilir.
Ortodonti kontrolünden sonra diş hekiminizin kararıyla birlikte dolgu, diş çekimi, diş eti tedavileri gibi destekleyici uygulamaların ardından metal diş telleri dişlerinizin ön ve arka yüzeyine yerleştirilerek tedavi başlatılır. Metal tellerin bakımı ve dikkat edilmesi gerekenler doktorunuz tarafından belirtilir.
Metal Diş Teli Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ortodontik rahatsızlıkları olan çocuklar ya da yetişkinler için metal diş teli tedavisinden önce ilk muayene ile tedavi planı çıkarılır. Ağız içinde varsa çürük dişlere dolgu yapılır ve dişeti rahatsızlıkları tedavi edilir. Ağız içi görüntülerin alınmasından sonra kişiye özel metal tel tasarımı yapılır. Hasta diş hekimi koltuğuna oturduktan sonra ekartör adı verilen apareyle ağız genişletilerek rahat bir çalışma sağlanır. Metal diş teli takılırken dişlerin kuru olması için tükürüğü izole edecek aletler kullanılır. Klasik yöntemde; her dişe tek tek braketler yapıştırılır ve bunun için dişlerde pürüzlendirme işlemi gerçekleştirilir. Sonrasında özel bir yapıştırıcı kullanılarak braketlerin diş ile bütünleşmesi sağlanır. Yapıştırıcıyı sertleştirecek bir alet ile işlem sürdürülür, sızan yapıştırıcının fazlalıkları alınır. Sertleştirici alet ile işlem tamamlanır. Her bir diş için ayrı ayrı yapılan bu uygulama ark telinin braketlerin içinden geçirilmesiyle tamamlanır. Metal diş teli nasıl takılır diyen hastalara bir diğer örnek de indirect bonding yönteminin uygulanmasıdır. Geleneksel yöntemden farklı olarak tedavi öncesinde hastanın ağzından ölçü alınır ve bir kalıp hazırlanır. Braketler bu kalıbın üzerine yapıştırılarak önceden hazırlanır. Plaklar ile dişlerin üzerine yapıştırılan braketler kısa sürede takılmış olur. Hastanın doktor koltuğunda oturma süresini azaltan indirect bonding yöntemi hasta memnuniyet oranı yüksek bir uygulamadır.Metal diş teli tedavisi sırasında kullanılacak yöntem ortodontist tarafından belirlenmektedir.
Neden Metal Diş Telini Seçmelisiniz? Metal Diş Teli Tedavisinin Avantajları
Metal diş telleri, son yıllarda yerini şeffaf tellere bırakıyor olsa da halen en hızlı ve güvenilir yöntem olarak tercih edilmektedir. Kişinin ağız yapısına göre tasarlanan metal diş telleri, özellikle küçük yaşlarda uygulandığında mükemmel sonuçlar sunar ve çocukların çene gelişimlerini yönlendirerek görünümünü idealleştirir. Metal diş teli avantajları:
- Diğer tellere göre daha ekonomiktir.
- En hızlı sonuç veren tedavi yöntemidir.
- En dayanıklı ve sağlam tel çeşididir.
- Kırılma ihtimali en düşük tel çeşididir.
- Her yaştan kişiye uygulanabilir.
- Kişilerde alerjik reaksiyona neden olmamaktadır.
- Tedavi sürecini en iyi şekilde gözlemleyebilme şansı sunmaktadır.
- Doktorlar tarafından en çok önerilen tel çeşididir.
Hızlı şekilde ortodonti tedavisini sonuçlandırmayı sağlayan metal diş telleri, dış görünümüne önem veren ve genç yaşlarında diş teli tedavisini düşünen hastalar için doğru seçim olacaktır.
Metal Diş Teli Tedavisinin Dezavantajları
Her diş teli tedavisinde olduğu gibi metal diş teli tedavisi sırasında da dezavantajlı durumlarla karşılaşılabilir. Metal diş telinin dezavantajları arasında ilk sırada tellerin fark edilen ve dikkat çeken bir görünüme sahip olması yer alır. Lingual ya da porselen tellere nazaran daha belirgin durumda olan metal diş telleri, estetik kaygısı olan hastalar için doğru tedavi yöntemi olmayabilir. Ayrıca metal tellerin tedavi sonuna kadar çıkarılamaması da metal diş teli dezavantajları arasında gösterilebilir. Kuruyemiş ve sert meyvelerin tüketimini kısıtlaması, kola ve çikolata gibi yiyeceklerden uzak durmayı gerektirmesi hastaları üzebilir.
Metal Diş Teli Tedavi Ücretleri
Metal diş teli fiyatları, son yıllardaki gelişmiş ortodonti yöntemlerine göre daha ekonomiktir. Porselen teller ve lingual yöntemler pahalı olduğu için halen hastaların çoğu metal tel tedavisini tercih etmektedir. Metal diş teli tedavi ücretleri; kişinin diş ve çene anormali durumlarına, kullanılacak apareylerin kalitesine, uygulamanın profesyonelliğine ve hastanın diğer diş tedavilerine ihtiyacı olup olmamasına göre değişmektedir. Her hasta için ayrı tedavi ve ödeme planı uygulanacaktır.
Metal Diş Teli Tedavi Süresi
Metal diş tellerinin diğer ortodonti tedavilerine göre daha hızlı sonuç verdiğini söylemiştik. Bu nedenle hastalar tarafından tercih edilen metal diş teli tedavisi, 8 – 24 ay arasında neticelenmektedir. Ancak tedavi süresinde hastanın ortodontik bozuklukları, implant ya da 20’lik diş çekimi gibi uygulamalara ihtiyacı olup olmayacağı da belirleyici olacaktır.
Metal Diş Teli Mi Şeffaf Diş Teli Mi?
Diş teli taktırmak isteyenlerin akıllarındaki en önemli soru işaretlerinden ilki hangi teli taktırması gerektiğidir. Metal diş teli mi şeffaf diş teli mi, en çok yaşanan ikilemdir. Son yıllarda sıklıkla tercih edilen şeffaf tellerin metal teller kadar iyi olup olmadığı merak edilmektedir. Metal diş telleri, şeffaf diş tellerine göre daha ekonomiktir. Ayrıca metal teller dayanıklılıkları ile şeffaf telleri geride bırakırlar. Yine de tellerim görünmesin, dayanıklılık ya da ücretler görüntümden önemli değil diyorsanız şeffaf telleri tercih edebilirsiniz. Klasikleşmiş tel tedavisi olan metal diş telleri ile kısa sürede doğal bir gülüşe ve sağlıklı ağız yapısına kavuşabilirsiniz. Katlanmanız gereken tüm sıkıntıların sonunda mükemmel bir görünüme ulaşacaksınız…