- Konu Başlıkları
- Ortodontik Tedavi Sonuçlandırma
- Ortodonti Tedavisi Sonunda Hastanın Dikkat Etmesi Gerekenler
Ortodontik Tedavi Sonuçlandırma
Ortodonti tedavisi sürerken hastanın gelişimi düzenli muayenelerle kontrol edilir. Hastanın ortodontik problemine, yaşına, diğer diş tedavilerine ihtiyacı olup olmamasına, çene ve diş yapısına göre değişen tedavi süresi 8 – 30 ay arasında farklılık gösterebilir. Bu sürede ortodonti uzmanının belirlediği randevu takvimine uyularak dişlerin gelişimi takip edilir ve olası problemler çözüme kavuşturulur. Ortodontik tedavi sonuçlandırma için tüm aşamaların tamamlanmış olması gerekir.
Her hasta ve uygulama için farklı tedavi sonucu beklenir. Ortodonti tedavisinde aktif tedavi, doktorun planına göre tamamlandığında elde edilen durumun korunabilmesi için pasif tedavi sürecine geçilir. Sabit koruyucular ya da takılıp çıkarılabilen hareketli apareylerle elde edilen sonucu koruma altına alınır. Pekiştirme aygıtları ile yapılan bu tedaviler sayesinde diş telleri çıktığında eski haline dönmeye çalışan dişler engellenmiş olur.
Ortodonti tedavilerinde hastanın estetik beklentilerinin karşılanıp karşılanmadığını öncesi – sonrası fotoğraflarla görülür. Tedavinin ilk günü ve son günü dişlerin durumu görüntülenerek iki durum arasındaki farklar üzerine konuşulur. Ortodonti tedavisi sonuçları ile hastanın beklentilerinin ne denli karşılandığı hakkında bilgi verilir.
Ortodonti tedavilerinde başarılı olmak hasta ve doktor arasındaki uyuma bağlıdır. Hastanın doktor tavsiyelerine uyduğu oranda dişlerinin gelişimi ve değişimi hızlanır. Doktorun bakım ve beslenme önerilerine uyan hastalarda, ortodontik tedaviler daha başarılı olur.
Ortodontik tedavi sonuçlandırma için:
- Dişlerin sıralanmasını tamamlaması
- Çenenin hareketini tamamlaması ve konumlanması
- Ağız sağlığının oluşturulmuş olması
- Düzenli diş görünümünün sağlanmış olması yeterlidir.
Ortodonti tedavisi, başarısız olursa hastanın beklentilerini karşılamak için hekimin tekrar tedavi planı oluşturması gerekecektir. Bu nedenle planlama, braket tasarımı ve tellerin takılması özenle yapılmalı ve iyi planlanmalıdır. Aksi halde ortodontik tedavi sonuçlandırma işlemi askıya alınacaktır.
Ortodonti Tedavisi Sonunda Hastanın Dikkat Etmesi Gerekenler
Diş telleri çıkarıldığında ortodonti tedavisi bitmiş sayılmaz. Hastanın, dişlerin sürekli hareket ettiğini ve eski yerlerine dönme eğiliminde olduklarını bilmeleri gerekir. Bu nedenle kullanılacak olan pekiştirme aygıtları, doktor önerilerine göre takılmalıdır. Bu aygıtlar önerilen sürelerde takılmazsa ortodontik tedavi sonucunda elde edilen durum kalıcı olmayabilir. Belirtilen zaman dilimlerinde kullanılan pekiştirme aygıtları sayesinde diş teli tedavisi beklenen sonucu verecektir.
Ayrıca diş yapısının korunması için hastanın çok sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durması gerekmektedir. Aksi taktirde dişlerde eğrilik görülebilir. Bunun yanında asitli içecekler de diş sağlığını olumsuz etkileyecektir. Hastanın diş telleri takılı iken sahip olduğu sağlıklı beslenme düzenine, diş telleri çıkarıldıktan sonra da devam etmesi avantajlı olacaktır.
Pekiştirme tedavisi sonrasında ortodonti tedavisi tamamlanmış kabul edilecektir. Ortodontik tedavi sonuçlandırma sonrası uzmanının öngördüğü zamanlarda hasta muayeneye gelerek dişlerinin durumu hakkında bilgi alabilir. Öncesi ve sonrasıyla rahat bir tedavi dönemi geçiren hastalar, güzel gülüşe ve sağlıklı ağız yapısına kavuşmuş olurlar. Ortodonti tedavisi sonuçları oldukça memnun edici olacaktır.