- Konu Başlıkları
- Analiz Sırasında Kullanılan Teknikler
Ortodonti tedavisinin en önemli aşaması analiz ve teşhistir. Genellikle ilk muayene sırasında ortodonti uzmanı çeşitli kontrollerle diş ve çene yapısını analiz eder. Ortodonti analiz sonuçlarının değerlendirilmesiyle birlikte teşhisini koyarak tedavi planını oluşturur. En kısa sürede istenen sonucun elde edilebilmesi için problemin doğru teşhis edilmesi gerekir. Doğru teşhisten sonra da doğru tedavi planıyla hayal edilen dişlere hızla ulaşılabilir.
Ortodonti uygulamasına geçilmeden detaylı muayene yapılarak hastanın ortodontik bozukluklarının ne aşamada olduğu incelenir. Ortodontist, ortodonti tedavi süreci ve ortodonti tedavi maliyeti hakkında detaylı bilgi verir. Ancak diş hekimliğinde ve ortodonti uzmanlık dalında problemin ne olduğu tam olarak belirlenmeden tedavi sonucunda ne elde edileceği öngörülemez. Bu nedenle ortodonti analiz işlemleri sırasında hastanın probleminin ve taleplerinin net olarak anlaşılmasının yanında elde edilecek sonucun modellenmesi de önemlidir.
Ortodonti analiz aşamasında kullanılan yöntemlerle kişiye özel tedavi planı seçilir. Modeller, fotoğraflar, panoramik ve sefalometrik röntgenlerin ayrı ayrı analizi yapılır. 3D dental tomografi yöntemleri ve MR görüntüleri gibi tekniklerle hastanın sorunları ortaya çıkarılır. Uygulanacak tedavi hastaya anlatılır ve problemin türüne göre ortodonti, estetik diş hekimliği, çene cerrahisi, periodontoloji gibi diğer branşların işbirliği içinde çalışması gerekebilir.
Analiz Sırasında Kullanılan Teknikler
Ortodonti tedavi planlamasını yapabilmek için gerekli olan teknolojinin kullanılması önemlidir. Burada dikkat edilmesi gereken hastanın yüz şekline, dudak ve kemik yapısına, çene konumuna, diş dizilişine en uygun tedaviyi planlamak, bu tedavinin hastanın hayatına, mesleğine, beklentilerine ve hedeflerine uygun olmasını sağlamaktır. Tedavi yöntemi ve kullanılacak malzemeler bu amaçlar göz önünde bulundurularak seçilir.
Ortodonti tedavisinde analiz, teşhis ve planlama aşamalarında:
- Ağzın iç-dış fotoğrafları
- Çenenin alt-üst ölçüleri
- Lateral sefalometrik (yan kafa), ön-arka kısım kafa filmi
- El-bilek filmi alınarak ve analizi yapıldıktan sonra, ağız içi muayene ve yüz dokuları incelenerek tedavi planı oluşturulur.
Yukarıdaki analizlerin yapılması sayesinde ortaya çıkan verilerle dişlerinize uygun apareyler ve braketler hazırlanacak, ortodonti randevunuz verilerek tedaviniz hız kazanacaktır. Bilinçli bir hasta olarak bütün süreçlerde doktorunuzun yanında yer almanız gerekecektir. Ortodonti tedavisi teşhis ve uygulamada hasta – doktor uyumu önemlidir.
Analiz ve ortodonti teşhis aşamasında belirlenen sıkıntılar ortodonti tedavisinden önce çözülmelidir. Ortodonti tedavisi başlamadan önce hastanın ağzında çürük diş olmaması, diş eti iltihaplarının, kanamalarının bulunmaması için başlangıç tedavilerinin yapılması gerekir. Diş dolguları, diş taşı temizliği, diş çekimi ve ağız sağlığının oluşturulması braketlerin dişler üzerine yapıştırılmasından önce olmalıdır. Sağlıksız dişlere sahip olan, hijyenik olarak kötü durumda olan, eskimiş ve kırılmış dolguları olan, diş etlerinde kanama görülen ağız yapılarında ortodonti tedavisinin uygulanması imkansızdır. Bu durumları göz ardı eden diş hekimleri, tedavinin başarısız olmasına neden olacaktır.
Ortodonti tedavisi, emek ve zaman isteyen bir tedavi olduğu için özenli şekilde planlanması gereken uygulamalardandır. Hayatta bir kere yapılması önerilen ortodonti tedavisinin, kalıcı, fonksiyonel ve en estetik çözümü beraberinde getirmesi beklenir. Bu nedenle erken yaşlarda başlanması, doğru planlanması ve yürütülmesi gerekir. En iyi apareyler ve braketlerle yapılan ortodonti tedavileri başarıya hızla ulaşmayı sağlayacaktır. Doğru ortodonti analiz - teşhis, doğru ortodontik tedaviyi beraberinde getirecektir.