- Konu Başlıkları
- Şeffaf Plak Tedavisi Kimlere Uygulanır?
- Şeffaf Plak Diş Teli Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Neden Şeffaf Plak Tedavisini Seçmelisiniz?
- Şeffaf Plak Diş Teli Tedavisinin Özellikleri ve Avantajları
- Şeffaf Plak Diş Teli Tedavisinin Dezavantajları
- Şeffaf Plak Tedavisi Fiyatları
- Şeffaf Plak Diş Teli Tedavisi Süresi
- Şeffaf Plakları Kullanmayı Unutursanız Ne Olur?
- Şeffaf Plak Mı Lingual Mı?
Metal ve porselen diş tellerine alternatif olarak geliştirilen ortodonti yöntemi olan şeffaf plak uygulamaları, belli düzeydeki çapraşık dişlerin tedavisinde kullanılır. Şeffaf plakların kullanılıp kullanılmayacağı hekiminizin kontrolleri sonrasında belirlenir. Diş ve çene yapılarındaki anormalilerin makul düzeyde olduğu kişilere rahatlıkla uygulanabilir. Şeffaf plak diş teli yönteminde kullanılan kalıplar ısıyla şekillendirilir ve esnek kullanım avantajı sağlar. Özellikle ortodonti tedavisinin iş ve okul hayatını etkilemesini istemeyenler, gün içinde sık sık insanlarla iletişim halinde olan kişiler, sanatçılar, tiyatrocular, futbolcular ve yöneticiler tarafından tercih edilmektedir.
Şeffaf plak tedavisi sırasında istenildiği zaman plakların çıkarılabilmesi ve daha sonra tekrar takılarak tedavinin aksatılmadan sürdürülmesi avantaj sağlamaktadır. Yemek yerken, diş fırçalarken çıkarılabilen şeffaf plaklar her yaştan kişide rahatlıkla kullanılabilir.
Şeffaf Plak Tedavisi Kimlere Uygulanır?
Şeffaf plak tedavisi her yaştan hastaya uygulanabilir olduğu için son yıllarda en çok tercih edilen ortodonti yöntemlerinden biri haline gelmiştir. Görünmeyen yapısıyla metal tellerden ayrıcalıklı olan şeffaf plaklar:
- Plak kullanımına uygun diş çapraşıklığı olan kişilere,
- Ağız, diş ve çene yapısı tedaviye uygun olan kişilere,
- Dişleri arasında aşırı büyük boşluk bulunmayanlara,
- Alt ve üst çene kemiklerinde gömülü diş bulunmayanlara,
- Çene yapısında anormallik bulunmayanlara,
- Estetik kaygısı olan kişilere,
- İşi ve sosyal çevresi nedeniyle görüntüsüne önem verenlere uygulanabilir.
Şeffaf plak tedavisi, amacı hem görünümünün hem de ağız sağlığının ideal olmasını isteyen herkese uygulanabilir. Şeffaf plak diş teli uygulamalarından daha estetiktir.
Şeffaf Plak Diş Teli Tedavisi Nasıl Yapılır?
Şeffaf plak uygulaması için öncelikli olarak bilgisayarlı tomografi kullanılarak hastanın diş görüntüsünün ve hareketlerinin alınması işlemi gerçekleştirilir. Ardından yine bilgisayar destekli tasarım yazılımıyla dişlerin hareketlerine göre ağız kalıpları oluşturulur. Eğer gerekliyse tedavi planı diş hareketlerine göre gözden geçirilir. Tedavinin ilerleyen aşamalarında da ağız kalıpları alınır. Şeffaf diş plakları setler halinde tasarlanır. Her şeffaf plak yaklaşık 2 hafta kadar kullanılır. Hasta için oluşturulan tedavi planına göre plakların kullanımı devam eder. Öngörülen sürede tedavi neticelendirilir.
Neden Şeffaf Plak Tedavisini Seçmelisiniz?
Şeffaf plaklar, klasik ortodonti tedavisinin oluşturduğu görünüm kaygısının olmadığı, yakından bakılmadığında fark edilmeyen diş teli tedavi alternatiflerinden biri olarak son yılların en çok tercih edilen ortodonti yöntemidir. Kişiye özel olarak tasarlanan, kullanım kolaylığı sağlayan, dişleri fark ettirmeden olması gereken konumuna getiren şeffaf plaklar, iş ve sosyal hayatının diş teli tedavisinden etkilenmemesini isteyenler için en doğru seçim olacaktır. Ayrıca ileri yaşlarında diş teli tedavisi görmek isteyenler, yöneticiler, takım liderleri, halkla ilişkiler uzmanları, IK çalışanları, doktorlar, hemşireler, öğretmenler, reklam ve tanıtım departmanları, mağaza sorumluları ve satış uzmanları için de şeffaf plak tedavisi avantajlı olacaktır. Dilediği an diş tellerini çıkarabilmenin rahatlığını yaşamak isteyenler için şeffaf plak tedavisi idealdir. Neden şeffaf diş plağı tercih etmeliyim diyorsanız ortodonti uzmanları ve diş hekimlerinden detaylı bilgi alabilirsiniz.
Şeffaf Plak Diş Teli Tedavisinin Özellikleri ve Avantajları
Genellikle diş teli tedavisi için geç kaldığını düşünen ve estetik kaygısı olan kişiler tarafından tercih edilen şeffaf plaklar, her yaştan kişiye uygulanabilmesi açısından oldukça avantajlıdır. Ayrıca şeffaf plak avantajları:
- Estetik ve zarif bir görünüme sahiptir.
- Doktor koltuğunda geçirilen süreyi kısaltır.
- Geleneksel diş tellerinden daha az muayene gerektirir.
- Çıkarılabilir olması nedeniyle ağız hijyenini rahatlıkla sağlama avantajı sunar.
- Geleneksel diş tellerinin aksine şeffaf plaklar yemek yerken çıkarılabilir.
- İnce yapısı sayesinde diş üzerinde yük oluşturmaz.
- İstenildiği zaman çıkarma ve takma konforu sunar.
- Estetik ve zarif görünümüyle ağzınıza tam uyum sağlar.
Kullanım rahatlığı ve hastanın tedavi şeklini belirlemesinin konforunu sunan şeffaf plaklar, istenilen yaşta ortodonti tedavisi olmak isteyenler için idealdir. Tedavi olduğunuzu bile anlamadan dişleriniz düzelecektir.
Şeffaf Plak Diş Teli Tedavisinin Dezavantajları
Şeffaf plak kullanımının en büyük dezavantajı, klasik diş tellerine oranla daha yavaş tedavi sunmasıdır. Dişlere sabitlenen metal ya da şeffaf tellere oranla tedavi süresini birkaç ay uzatabilir. Ayrıca şeffaf diş plağı istenildiği zaman çıkarılabildiği için tedavi akışı sekteye uğrayabilir. Hastalar toplantı, düğün, doğum günü ve diğer özel günlerde plaklarını kullanmayı tercih etmedikleri için dişlerin düzgün sıralanması sabit tellere göre daha geç olacaktır. Tedavi süresinin uzamasını istemeyenler günde 18 – 20 saat plaklarını kullanmalıdırlar.
Şeffaf Plak Tedavisi Fiyatları
Şeffaf plaklar, belli sayıda setler halinde üretildiği için hastadan talep edilen ücretler de set sayısına ve tedavi planında kullanılacak plaklara göre belirlenir. Hastanın ortodontik şikâyetlerinin boyutuna, diş yapısına ve plak üretiminde kullanılacak olan teknolojiye göre şeffaf plak tedavisi fiyatları belirlenir. Şeffaf plakların kişiye özel olarak tasarlanıp geliştirilmesi ve metal diş tellerine göre uzun süren bir tedavi olması nedeniyle tedavi ücretleri değişkenlik gösterebilir. Hekiminizle yapacağınız ilk görüşmede tedavi ücretleri hakkında bilgi alabilirsiniz.
Şeffaf Plak Diş Teli Tedavisi Süresi
Şeffaf plak diş teli tedavisi, klasik metal diş teli tedavilerine göre birkaç ay daha uzundur. Kişinin diş ve çene yapısına, diğer diş tedavilerine ihtiyacı olup olmamasına, hekimin tedavi planına göre bu süre değişebilir. Şeffaf diş plağı kişiye özel olarak planlanacağı için en doğru tedavi süresini hekiminiz belirtecektir.
Şeffaf Plakları Kullanmayı Unutursanız Ne Olur?
Şeffaf plaklar günde 18 – 20 saat kullanılması gereken apareylerdir. Şeffaf plakları kullanmayı unuttuğunuzda tedavi süreciniz uzayacaktır. Doktorunuzun önerdiği zaman dilimlerinde plaklarınızı kullanmaya özen göstermelisiniz. Bu zaman dilimlerine uymadığınızda dişlerinizin doğru şekilde dizilmesi daha geç gerçekleşecektir.
Şeffaf Plak Mı Lingual Mı?
Görünmez diş telleri olan lingual ve yakından bakılmadıkça belli olmayan şeffaf plaklar son yılların en çok tercih edilen ortodontik tedavilerindendir. Lingual diş telleri, dişlerin arka yüzeyine yerleştirildiği için şeffaf plaklar gibi belli olmamaktadır. Bu açıdan aynı avantaja sahip olan lingual ve şeffaf plaklar arasından en kısa tedavi süresine lingual diş telleri sahiptir. Ancak lingual plaklar şeffaf plaklara göre daha pahalıdır ve kullanımı ile temizliği daha zordur. Hekiminizin önerilerine göre şeffaf plak tedavisi şeklinizi belirleyebilirsiniz. Estetik kaygısı yaşamadan dişlerinizi şekillendirmek, mutlu ve sağlıklı bir gülüşe sahip olmak istiyorsanız şeffaf plaklar tam size göre!