- Konu Başlıkları
- Ortodontik Tedavi
- Ortodontik Tedaviler
- Tedavi Yöntemleri
- Ortodonti Tedavi Aşamasında Yapılan İşlemler
Ortodontik Tedavi
Ortodonti tedavilerinin başarılı olması için iyi bir planlama ve uygulama gereklidir. Uzman ortodontistler tarafından yapılacak olan uygulamalar, hasta ve doktor uyumuyla birlikte istenen sonucu verecektir. Ortodontik tedavi başlamadan önce hastanın başlangıç kayıtlarının alınması gerekir. Ortodonti hastasının en iyi şartlarda ve yöntemlerle tedavi edilebilmesi için başlangıç noktasını görmek önemlidir.
Ortodontik tedavi sırasında kullanılacak olan modellerin elde edileceği ölçüler, fotoğraflar, panoramik ve sefalometrik filmler analiz ve teşhis aşamasında hastadan alınmalıdır. Diş teli tedavisinde öncesi – sonrası aşamalarını takip etmek ve hasta gelişimini güncel olarak belirlemek ve göstermek için ilk gün fotoğrafları çok önemlidir. Başlama noktasını belirlemeden bitişi görmek zor olacaktır.
Tedavi planı oluşturduktan sonra uygulama aşamasına hızlı şekilde geçilmelidir. Erken yaşlarda ortodonti tedavisine yönlendirilen kişilerde daha hızlı sonuç alınır. Yetişkin ortodonti tedavileri de istenilen yaşta uygulanabilir elbette. Çene yapısındaki sıkıntıların çözümü içinse gelişmenin ve dişlenmenin tamamlanması beklenebilir. Yetişkinlerde cerrahi müdahalelere ihtiyaç duyulabilir. Ortodonti tedavisi başlangıcında hastanın ihtiyacı olabilecek diğer tedaviler hakkında da bilgi verilir. Her hasta için özel gülüş tasarımı, kaplamalar, estetik dolgular ve diş beyazlatma işlemleri yapılır. İmplant, dolgu ve protezler ise çene yapısına uygun yöntemlerle gerçekleştirilir. Diş eti hastalıkları ve ağız içi sorunlar giderilmeden ortodonti tedavisine başlanmaz. Ortodonti tedavisi için en doğru zamanı doktorunuz belirler.
Ortodontik Tedaviler
Kişinin yaşına, ortodontik probleminin boyutuna, çene ve diş yapısına göre farklı ortodontik tedaviler uygulanacaktır. Ortodontist tarafından belirlenen ve kullanılan bu tedaviler:
- Önleyici Ortodonti
- Düzeltici Ortodonti
- Çocuk Ortodonti
- Yetişkin Ortodonti
- Ortognatik Ortodonti
- Sabit Ortodontik Tedavi
- Hareketli Ortodontik Tedavi
Tedavi Yöntemleri
Belirlenen ortodonti tedavileri için her hastaya farklı teknikle uygulama yapılabilir. Hekimin önerileri ve hastanın talepleriyle belirlenen tedavi yöntemleri:
- Lingual
- Şeffaf plak
- Estetik teller
- Metal teller
- Porselen teller
- Damaklık
- Ağız içi apareyler
- Ağız dışı apareyler
- Ağız içi hareketli apareyler
Ortodontik tedavi yöntemleri arasından hastanın beklentilerine göre hekim tarafından tel, braket ve aparey önerileri yapılır. Metal teller ekonomik ve hızlı sonuç verdiği için tercih edilirken şeffaf teller dikkatli bakılmadığında görülmemesi ve estetik kaygıları yok etmesi açısından kullanılır. Çene yapısındaki ileri ve geri olma durumlarında ağız içi ve ağız dışı apareyler kullanılır. Çene darlığı ve gelişen dişlere yer açmak istendiğinde ise sabit ya da hareketli damaklık kullanılır. Ortodontik tedavi yöntemleri arasından; hasta için en uygun olan, hızlı sonuç veren, estetik olarak en çok beğeneceği, kolay kullanabileceği teller ve apareyler tercih edilir.
Ortodonti Tedavi Aşamasında Yapılan İşlemler
Ortodonti tedavisi ilk olarak ağız içindeki çürüklerin ve dolguların tedavisi ile başlar. Var olan diş eti rahatsızlıkları giderildikten sonra ağız içi görüntülerin alınmasıyla birlikte kişiye özel braket ya da plak tasarımı yapılır. Hasta diş hekimi koltuğuna oturduktan sonra ekartör adı verilen apareyle ağız genişletilerek rahat bir çalışma sağlanır. Diş teli takılırken dişlerin kuru olması için tükürüğü izole edecek aletler kullanılır. Her dişe tek tek braket yapıştırılır ve bunun için dişlerde pürüzlendirme işlemi gerçekleştirilir.
Sonrasında özel bir yapıştırıcı kullanılarak braketlerin diş ile bütünleşmesi sağlanır. Yapıştırıcının fazlalıkları alınır ve sertleştirici alet ile işlem tamamlanır. Braketlerin yapıştırılmasıyla arka teller takılarak küçük ligatür telleri veya elastik ligatürlerle braketlere bağlanma işlemiyle ortodontik tedavi aktif olarak başlar. Braketlerin ağız içine yerleştirilmesinden sonra ortodonti tedavisi, tam olarak başlamış demektir. Doktorunuz braketlerinizi nasıl temizleyeceğinizi, neleri yiyip neleri yiyemeyeceğinizi, nelere dikkat etmeniz gerektiğini belirtecektir. Düzenli kontrollerle dişlerinizin gelişimi izlenecek ve ortaya çıkabilecek sorunlar çözülecektir. Ortodonti tedavisi, uzman bir kadro ve hasta işbirliği sayesinde kısa sürede sonuç verecektir.