Ortodontik Problemler Nelerdir?

Ortodontik Problemler Nelerdir?

Ortodontik problemler, diş teli ve diğer diş hekimliği tedavilerine gerek duyulan sorunlardır. Kişinin dış görünüşünü ve ağız yapısını etkileyen ortodonti bozuklukları, çoğunlukla dişlerin ve çenenin gelişim döneminde yanlış konumlanmasından kaynaklanmaktadır.

Çene darlığından kaynaklı dişlerin üst üste binmesi, parmak emme ve tırnak yeme, yer fazlalığı nedeniyle aralıklı dişler, ileri ve geri çene durumları, ağız solunumu, küçük yaşta erken diş kayıpları ortodontik bozuklukların temelini oluşturmaktadır.

İskeletsel problemler, diş kırıkları ve çürükleri, yanlış dolgular ve protezler ile ağız hijyeninin olması gerektiği gibi sağlanamaması da ortodontik bozuklukları beraberinde getirmektedir.

Tedavi edilmesi gereken ortodontik problemler:

Çapraşıklık

Ortodontik bozukluklar arasında ilk örneğimiz tedavinin en gerekli olduğu çapraşıklık durumudur. Diş ve çene yapılarının boyut olarak uyumsuz olmasından kaynaklanır. 2-4 mm arası çapraşıklıklar hafif, 4-7 mm arası çapraşıklıklar orta, 8 mm ve yukarısı çapraşıklıklar şiddetli çapraşıklıklardır.

Rotasyonlu Dişler (Dönük Dişler)

Rotasyonlu ya da dönük dişler, ortodonti problemleri arasında önemli olanlardandır. Diş kavsi içinde daha fazla yer kaplayan rotasyonlu dişler, çapraşıklığa neden olması açısından mutlaka tedavi edilmelidir. Erken yaşta fark edilmesi önemlidir.

Aralıklı Dişler

Dişlerin arasındaki dişeti liflerinin kalın olması ve diş boyutlarının küçük olmasından kaynaklanan aralıklı dişler, tedavi edilmedikçe dişlere zarar verecek olan ortodonti bozuklukları arasındadır. Genellikle ön dişlerde görülse de tüm dişlerde de görülebilir. Diş telleri kullanılarak aralıklı dişler birbirine yaklaştırılabilir ancak dişlerin uzatılması için estetik diş tedavilerine ihtiyaç duyulabilir.

Kapanış Bozuklukları

Ortodontik bozukluklar nelerdir diyenler, dişlerini nasıl kapattıklarını gözlemlesinler. Eğer diş kapanışlarında zorluk yaşıyorsalar ortodonti muayenesine ihtiyaç duyabilirler.

Örtülü, çapraz, ön ve arka kapanış bozuklukları olarak görülen kapanış problemlerinin her biri için farklı tedaviler uygulanmaktadır. Örtülü kapanış olarak adlandırılan ortodontik problemler, üst dişlerin aşırı uzaması ile gülümseme sırasında üst dişetinin de fazlaca gözükmesine neden olur. Çapraz kapanış ise ters kapanış olarak da bilinir. Bir veya birkaç dişin ters kapanışta olması durumudur. Ortodontik bozukluklar arasında en hızlı tedavi gerektiren kapanıştır.

Ön ve arka açık kapanış ise ön ve arka bölgede dişlerin uzak konumlanması durumudur. Bu tür ortodonti problemleri parmak emme veya uzun süre emzik emme alışkanlıklarından kaynaklı olarak görülür.

Gömülü Dişler

Ağız boşluğunda yerini alamayan ve kemik ile yumuşak doku arasında sıkışan gömülü dişler, zamanla diğer dişlere zarar verebilirler. Üst köpek dişleri ve yirmi yaş dişleri gömülü dişler olarak en sık tedavi edilenlerdir. Ortodonti bozuklukları ihtimalini kuvvetlendiren gömülü dişler, diğer dişlerin çapraşık gelişmesine neden olurlar. Bu nedenle ciddi sıkıntılara neden olmadan çekilmeleri ya da tedaviye adapte edilmeleri gerekir.

Eksik Dişler

Dişlerde doğumsal nedenlerden kaynaklı diş eksiklikleri görülebilir. Ortodontik problemler arasında sık görülen durumlardan olan eksik dişler, aralarına protez diş yapılmasıyla sıralanabilir. Aynı zamanda diş teli tedavisiyle birlikte dişlerin arasındaki boşluklar tamamlanabilir.

İleri Çene Durumu

Çene bozuklukları, ortodonti alanının ilgilendiği problemlerdendir. İleri çene durumlarında gelişimin frenlenmesi için ağız dışı apareyler kullanılabilir. Aynı zamanda ortognatik cerrahi ile birlikte çenenin geriye alınması söz konusu olabilir.

Çenelerde Darlık

Üst çene darlığı ortodonti bozuklukları arasında en sık karşılaşılanlardan biridir. Üst çene darlığında arka dişler çapraz kapanış ile anlaşılır. Tedavi edilmeyen çene darlığı problemi, dişlerin üst üste binmesine neden olur.

Protez Problemleri

Ortodontik problemler önceden çekilmiş ancak uzun yıllar tedavi edilmemiş protezlerin yarattığı boşluklardan da kaynaklanır. Protez sorunları çözülürken çekilmiş olan diş boşluğuna komşu dişler dikleştirilir, boşluk orijinal boyutuna getirilir. Böylece çekim boşluğuna ideal şekilde köprü veya implant yerleştirilebilir.

Yarık Damak-Dudak

Doğumda görülen ortodonti bozuklukları arasında yarık damak ve dudak sendromu da yer alır. Her 700 bebekten 1’inde görülen bu durumda 7 yaşından itibaren daimi dişlerin sürmeleriyle beraber ortodontik tedaviye başlanabilir. Estetik operasyonla dudak normal formuna kavuşturulabilir.

Ortodonti Tedavisinin Gerekli Olduğu Durumlar

Ortodontik problemler giderilmediğinde kişinin iş ve sosyal yaşamını etkileyecek sorunlar meydana gelir. Özellikle erken dönemlerde fark edilecek olan ortodontik bozukluklar hızlı şekilde giderilebilir. Ailelerin çocuklarında gördüğü çene ve diş problemlerinde hekimlerine danışmaları gerekir.

Özellikle:

  • Dengeli olmayan yüz ve çene yapısı
  • Ağızdan solunum
  • Parmak emme, tırnak yeme, yanak – dudak ısırma durumları
  • Uzun süre emzik ve biberon kullanma
  • Çiğneme ve konuşmada zorlanma
  • İleride veya geride konumlanan çene yapıları
  • Önde konumlanmış dişler
  • Çapraşık, yanlış yerde konumlanmış dişler veya gömük dişler
  • Süt dişlerin erken ya da geç kayıpları
  • Alt ve üst dişlerin hiç temas etmemesi durumlarında vakit kaybedilmemesi önemlidir.

Tedavi edilmeyen diş ve çene bozuklukları ileri yaşlarda büyük sıkıntılara sebebiyet verebilir. Ortodonti tedavisine ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi sonuçlar alınacaktır.

Ortodontik problemler hakkında bilgi almak için diş hekimleri ve ortodonti uzmanları ile iletişime geçebilir, aklınıza takılanlara cevap bulabilirsiniz...

Yorum Yap