Hareketli Ortodonti

Hareketli Ortodonti Tedavisi

Hareketli ortodontik tedavi, ortodonti uygulamalarında hastanın daha rahat hareket edebildiği, istediği zaman takıp çıkarabildiği ağız içine ve/veya ağız dışına uygulanan aygıtlara yapılan tedavilerdir. Genellikle yetişkinlerin tercih ettiği ortodonti uygulaması olan hareketli tedavilerde, hastanın diş ve çene yapısının hareketli tedaviye uygun olması gerekmektedir. Ağız içinde çene geriliği ya da ileri olması durumlarını gideren aygıtlarla, ağız dışında da destekleyici apareylerle uygulanan hareketli ortodontik tedavi ile erken yaşlarda diş ve çene problemlerinin önüne daha hızlı şekilde geçilmektedir.

Hareketli ortodonti uygulamasında apareyler hasta tarafından çıkarılabildiği için temizliği kolayca yapılır ve kullanıldıkça etkisini hızla gösterir. Hareketli ortodonti tedavisi, çene genişletme apareylerinden şeffaf plaklara kadar her ortodontik probleme çözüm sağlamaktadır.

Hareketli Ortodonti Tedavisi Neden Yapılır?

Hareketli ortodonti tedavisi, özellikle çocukların çene gelişimlerine yardımcı olmak ve dişlerinin doğru pozisyona gelmesini sağlamak için yapılır. Çene geriliği ve ileri olması durumlarında takıp çıkarılabilen çeşitli aygıtlar kullanılarak düzgün diş dizilimine yardımcı olunur. Hareketli apareylerin yanında sabit diş telleri ile tedavi desteklenebilir. Ailelerin çocuklarında gördükleri yüz anormalilerini tedavi ettirmek için erken yaşlarda hekim kontrollerine başlamaları gerekmektedir.

Hareketli ortodontik tedavi, kapanış bozukluklarını düzeltmek, çene darlığı yaşayan hastaların çenelerini genişletmek, kaybedilen diş boşluklarını doldurmak, ileride ve geride konumlanan çene bozukluklarını düzeltmek, diş sıkma ve gıcırdatma gibi sorunların önüne geçmek için de uygulanmaktadır. Sabit ortodontinin hasta tarafından kontrol edilememesi dezavantajına karşın hareketli ortodonti tercih edilebilir. Apareylerini istedikleri zaman kullanmak isteyen ya da günlük hayatının diş teli kullanımından etkilenmemesini isteyen hastalar hareketli ortodonti tedavisi ile daha rahat edebilirler.

Hareketli Ortodonti Nasıl Yapılır? Tedavi Aşamaları

Hareketli ortodontik tedavi, ilk olarak ailenin çocuklarındaki çene bozukluklarını fark etmeleri ile başlar. Erken teşhisin her zaman önemli olduğu ortodonti tedavilerinde hareketli apareylerin kullanımı, çene gelişiminin gerçekleştiği sırada olmalıdır. En geç 11 – 12 yaşlarında başlaması önerilen tedavide ilk muayene ile izlenecek yol belirlenir. Sabit apareyler ile birlikte hareketli ortodontik apareyler kullanılarak çene ve dişler olması gereken pozisyona getirilir. Hareketli apareylerin kullanımı doktor önerileriyle belirlenir. Hasta tarafından kolayca çıkarılabilen apareyler kullanılmadığında tedavi süresi uzayacaktır.

Hareketli ortodontik apareyler:

AĞIZ DIŞI APAREYLER

  • Headgear (enselik): Üst çene gelişiminin aşırı olduğu vakalarda, hem üst çene gelişimini durdurmak hem de üst dişleri geriye hareket ettirmek amacıyla kullanılır.
  • Reverse headgear, Face mask(yüz maskesi): Üst çene gelişiminin yetersiz olduğu vakalarda üst çeneyi ve üst dişleri öne almak amacıyla kullanılır. 9 – 11 yaşlarında kullanılması etkili sonuçlar alınmasını sağlamaktadır.
  • Chin cup (çenelik): Alt çene gelişiminin aşırı olduğu vakalarda büyümeyi yavaşlatmak ve geriye doğru yönlendirmek amacıyla kullanılır.

AĞIZ İÇİ APAREYLER

  • Yavaş genişletme apareyi, cross apareyi, distalizasyon apareyi
  • Monoblok: Alt çenenin geride olduğu veya çene kayıklığı bulunan vakalarda kullanılan ve tek parça halinde olup her iki çeneyi kavrayan apareylerdir.
  • Twin Blok: Alt çenenin geride olduğu vakalarda, alt çenenin öne alınması amacıyla kullanılan hareketli ortodontik apareyler arasındadır.
  • Hawley: Tedaviden sonra 2 yıl kadar kullanılan Hawley apareyi, düzeltilen çene ve diş yapısını destekleyicidir.
  • Essix Plak: Şeffaf olmasından dolayı özellikle yetişkin hastalar tarafından hareketli ortodontik tedavi için tercih edilmektedir.
  • Positioner: Tek parça halinde üretilen ve iki çeneyi de kavrayan şeffaf plaklar fonksiyonel tedaviyi desteklemektedir.

Hareketli Ortodonti Tedavisinin Avantajları Hareketli ortodonti tedavisi, sabit aparey kullanmak istemeyen, çene yapılarında uyumsuzluk olan, çapraşık dişlerinden şikayetçi olan hastalara uygulanan ortodonti yöntemidir. Hareketli ortodonti tedavisi avantajları şunlardır:

  • Hasta tarafından doktor önerileriyle birlikte istenildiği zaman kullanılabilir.
  • Doğru yaşta ve doğru şekilde kullanıldığında ekonomik bir çözümdür.
  • Hareketli ortodontik tedavi basit ortodontik bozuklukları hızla çözebilir.
  • Hareketli apareyler rahatça çıkarılabildiği için dişlerin temizliği kolayca yapılabilir.
  • Hareketli ortodonti ile çene ve dişler sağlıklı ve düzgün bir konumda gelişir.
  • Diş aralarındaki boşluklar sağlıklı şekilde dolar.
  • Hareketli ortodonti diş kırıklarını ve kayıplarını engeller.
  • Üst solunum yolları rahatsızlıkları da hareketli ortdonti ile giderilmektedir.

Hareketli ortodontik apareyler, doktor önerilerinden şaşmayarak kullanıldığında en kısa sürede sonuç veren tedaviler arasındadır.

Hareketli Ortodonti Tedavisi Fiyatları

Hareketli diş teli fiyatları genel olarak kullanılan ağız içi ve ağız dışı apareylere göre değişmektedir. Hareketli aparey fiyatları da apareyin yapımında kullanılan malzemeye, çene ve diş problemlerinin boyutuna ve kullanılacak aparey sayısına göre değişmektedir. Hareketli ortodontik aparey fiyatları çocuklarınızın ortodontik problemlerine göre değişeceği için kesin rakam vermek yanlış olacaktır. Hareketli ortodonti tedavisi fiyatları ve izlenecek tedavi rotası hakkında doğru bilgiye ulaşmak için çocuklarınızda gördüğünüz anormalilerde kısa sürede diş hekiminize ulaşmanız daha faydalı olacaktır. [bucket id="304" title="iç-sayfa-alt-reklam"]

Hareketli Ortodonti Tedavi Süresi

Hareketli ortodontik tedavi süresi, çocuklarınızda ya da sizde görülen çene ve diş problemlerinin boyutuna, uygulanacak olan tedavilere ve kullanılacak aparey çeşitlerine, diş ve kemik yapısına göre diğer tedavilere ihtiyaç duyulup duyulmamasına bağlı olarak değişmektedir. Erken yaşlarda başlanan hareketli ortodonti tedavileri daha hızlı sonuç verecektir. Yetişkinlerde ileri ve geri çene durumlarında cerrahi müdahaleler gerekebilir. Kanal tedavileri ya da implant uygulamaları da hareketli ortodontinin süresini belirleyecektir.

Apareyleri Kullanmadığımızda Ne Olur?

Hareketli ortodontik apareyler kullanılmadığında tedaviden sonuç almak geç olacaktır. Apareylerin kullanım şekli ve süresi diş hekiminiz tarafından belirleneceği için doktorunuzun önerilerine harfiyen uymanız tedavinin seyrini belirleyecektir. Eğer apareyleri düzensiz kullanırsanız elde ettiğiniz ilerlemeyi de kaybedebilirsiniz. Bu nedenle hareketli ortodonti apareylerinizi planlandığı gibi kullanmaya özen göstermelisiniz.

Hareketli Ortodontik Tedavi Mi Yoksa Sabit Ortodontik Tedavi Mi?

Hareketli ortodonti tedavisi avantajları olduğu gibi dezavantajları da olan bir uygulamadır. Apareylerin düzenli kullanılmaması halinde tedavide gerileme görülebilir. Aynı zamanda sabit ortodonti tedavisinde kullanılan apareyler tedavi süresince çıkarılamadığı için daha hızlı ilerleme kaydetmeyi sağlayacaktır. Ancak yine de bu iki tedavi arasından hastanın diş ve çene yapısına göre seçim yapılacaktır. Diş teli tedavilerinde önemli olan hasta ve doktor uyumu ile doğru uygulamanın tercih edilmesidir. Hasta, tedavide ne kadar istekli ve özenli olursa o kadar hızlı sonuç alınacaktır. Hareketli ortodonti tedavisi süresince de apareylerin kullanımı ve bireylerin bilinçlendirilmesi sağlıklı dişlere kısa sürede kavuşmayı sağlayacaktır.

“Sabit Ortodonti Tedavisi ile ilgili diş hekiminden daha detaylı bilgi almak için tıklayın

Yorum Yap