- Konu Başlıkları
- Çocuk Ortodonti Tedavisi
- Çocuk Ortodonti Tedavisi Neden Yapılır?
- Çocuk Ortodontisi Nasıl Yapılır? Tedavi Aşamaları
- Çocuk Ortodonti Tedavisinin Avantajları
- Çocuk Ortodonti Tedavisi Fiyatları
- Çocuk Ortodonti Tedavisi Kaç Yaşında Başlamalı?
- Çocuk Ortodonti Tedavi Süresi
- Çocuk Ortodontisinde Diş Telleri Çürük Yapar Mı?
- Çocuk Ortodontisi Ağrılı Bir İşlem Mi?
- Diş Teli Takıldıktan Sonra Çocuklar Nasıl Beslenmeli?
Çocuk Ortodonti Tedavisi
Çocuklarınızın yaşam boyu sağlıklı ve güzel bir gülümsemeye sahip olmalarını ister misiniz? Cevabınız evet ise çocuklarınızın güzel bir gülümseme için düzenli sıralanmış dişlere ve düzgün bir çene yapısına ihtiyacı olduğunu bilmelisiniz. Çocuk ortodonti tedavisi de işte bu aşamada devreye girerek ileri yaşlarda oluşabilecek ortodontik bozuklukların önüne geçerek dişlerin olması gereken sağlığına ve estetik görünümüne kavuşmasını sağlamaktır. Erken yaşta yapılan çocuklar için ortodonti kontrollerinde ortaya çıkan sıkıntılar, önleyici tedavilerle çözüme kavuşturulmaktadır.
Süt dişlerinin çıkmaya başlamasıyla birlikte diş hekimi kontrolleri de başlamalı ve tespit edilen problemler için uygun tedaviler belirlenmelidir. Parmak emme, ağız solunumu, uzun süreli emzik kullanımı, bebek yutkunmasının devamlılığı gibi küçük yaşlarda görülen alışkanlıkların ortadan kaldırılması için çocuk ortodonti uzmanının kontrolleri gereklidir. Ailelerin bilinçli olması ve çocuklarındaki diş ya da çene sorunlarını fark ettiklerinde hekimlerine başvurmaları gerekir.
Çocuk Ortodonti Tedavisi Neden Yapılır?
Bebekleriniz yaklaşık 6 aylıkken ilk süt dişleri olan ve önde bulunan alt kesiciler çıkmaya başlar. 2.5 yaşında tam olarak çıkan süt dişleri arasında arkadakiler birinci büyük azılardır. Arka bölgedeki kapanışı belirleyen büyük azı dişleridir. Ortodonti uzmanları bu dişlerin kapanışına bakarak herhangi bir sorun olup olmadığını belirleyebilir. Yaklaşık 7 yaşında ise ön bölgedeki sürekli kesici dişler büyür. Bu süreçte parmak emme, çene düzensizlikleri, derin kapanış ve çapraşıklık sorunları ortaya çıkarılabilir ve çocuk ortodonti tedavisi ile çözüme kavuşturulabilir.
Çocuklar için ortodonti tedavisi, belirlenen bu sıkıntıları çözmenin yanında çocuklarınızın çene gelişimlerine yardımcı olmak, dişlerin doğru pozisyonda sıralanmasını sağlamak için yapılır. Ağız ve diş sağlığını koruyan çocuk ortodontisi, kalıcı dişlerin ileride neden olacağı diş ve çene bozukluklarının tespiti ve önlenmesi için en doğru hekimlik dalıdır. Çocuklarınıza yaşam boyu güzel bir gülüş armağan etmek için uygulanmaktadır.
Çocuklar için diş teli tedavisi ve ortodontik muayene gerektiren durumlar:
- Çapraşık ya da yanlış konumlanmış dişler
- Sürmemiş dişler
- Önde konumlanmış dişler
- Aşırı ilerde veya geride konumlanmış çene
- Yanak ısırma ve dudak ısırma
- Parmak emme ve tırnak yeme
- Ağızdan solunum
- Alt ve üst dişlerin temas etmemesi veya anormal bir şekilde kapanması
- Dengeli olmayan yüz görünümü
- Süt dişlerinin erken veya geç kayıpları
Çocuk Ortodontisi Nasıl Yapılır? Tedavi Aşamaları
Çocuklar için diş teli tedavisi, ilk olarak erken muayenelerle birlikte teşhis aşamasında başlar. Karışık dişlenme döneminde yapılan tedaviler sonrası hastalar 12 yaşa kadar, 2. azı dişleri ağızda yerini alana kadar takip edilir. Çocuk ortodonti tedavisi daimi dişler sürdükten sonra yapılmaktadır. 12 yaşına doğru ağızdaki 2.azılar sürdükten sonra gerekirse tüm ağız yapısını ilgilendiren 2.aşama ortodontik tedavi uygulanabilir. Böylece ortodontik sorunlar daha hızlı şekilde çözülmesi sağlanır ve ortodontik problemlere bağlı dişlerde meydana gelebilecek çürük ve diş eti hastalığı gibi durumların önüne geçilir. Çocuklar için ortodonti, sağlıklı bir geleceğin ilk adımlarından biridir.
Çocuk Ortodonti Tedavisi:
- Hareketli apareyler
- Ağız dışı apareyler
- Ağız içi sabit apareyler
- Çene genişletme
- Gömük diş sürdürme
- Çekimli tedavi gibi aşamaları kapsar.
Düzenli kontroller başladıktan sonra dişlerin sürmesi ile ilgili kontroller devam eder, çürük dişler ve gerekli süt dişleri çekilir. Çene genişletici damaklıklar kullanılarak dişlere yer açılır ve çenenin görüntüsü değiştirilir. Sabit ve hareketli apareyler ile dişler istenen konuma getirilmeye çalışılır. Tedavi yöntemleri çocukların diş yapılarına ve var olan problemlerine göre değişebilir.
Çocuk Ortodonti Tedavisinin Avantajları
Çocuklar için ortodonti tedavisi, erken yaşlarda çocukların diş ve çene yapılarını ideal konumuna getirmek için uygulanır. Sürekli dişlerin çıkmaya başlamasıyla birlikte uygulanan tedaviler, ileri yaşlarda görülecek ağız içi sorunları engellerken çocuğunuza sağlıklı bir gülümseme kazandırır. Çocuk ortodonti tedavisi avantajları:
- Erken tedavi sayesinde ileri yaşlarda görülebilecek olan ortodontik sorunların önüne geçilir.
- Dişlerin olması gerektiği gibi dizilmesini sağlar.
- Parmak emme ve ağız solunumu gibi kötü alışkanlıkları önler.
- Çocuk ortodonti ile dar ve geride kalmış üst çene kemiklerine yer açılır.
- Çene gelişimi ve diş büyümesi sağlıklı şekilde gerçekleşir.
- Çocuk ortodonti, fiziksel görünümünü iyileştirir ve özgüvenini arttırır.
- Üst solunum yolları rahatsızlıklarının oluşmasını engeller.
- Diş kırıklarının, çürümelerin ve dişeti hastalıklarının önüne geçer.
- Çocuk ortodontisi ön dişlerin fırlak olmasından kaynaklanabilecek travmaların önüne geçer.
Çocuklar için ortodonti tedavisi, standartların üzerinde ağız ve diş yapısına sahip olmayı sağlar. Diş gelişimi ortodonti uygulamaları yapılmayan hastalara göre daha düzenli gerçekleşir.
Çocuk Ortodonti Tedavisi Fiyatları
Çocuk ortodonti tedavileri yetişkin hastalara nazaran daha hızlı işleyen bir süreç olduğu için tedavi ücretleri makul gelebilir ancak her hastaya özel tedavi yöntemi uygulanacağı için kesin rakam vermek zordur. Çocuk ortodonti tedavi fiyatları; çocuklarınızın diş ve çene yapılarındaki bozukluğun boyutuna, kullanılacak apareylere ve tedavi yöntemlerine göre doktorunuz tarafından belirlenecektir.
Çocuk Ortodonti Tedavisi Kaç Yaşında Başlamalı?
Çocuklarınızın süt dişlerinin çıkmaya başlamasıyla birlikte diş hekimi kontrolleriniz düzenli olarak gerçekleşmelidir. 7 – 9 yaşlarında yapılacak ilk muayene ile çocuğun herhangi bir diş ya da çene problemi olup olmadığı tespit edilmelidir. En geç 11 – 12 yaşlarında çocuk ortodontisi uygulamalarına başlanmalıdır. Çocuk ortodonti tedavisi ne kadar erken başlarsa o kadar verimli sonuç alınır.
Çocuk Ortodonti Tedavi Süresi
Çocuklarınızın daimi dişlerinin gelişimi ile birlikte başlayan ortodonti tedavileri hızlı bir şekilde sonuç verecektir. Ancak tıpkı tedavi ücretleri gibi çocuk ortodontik tedavi süresi kişinin yaşına, problemin şiddetine ve uygulanacak tedavi yöntemine göre değişebilir. Düzenli muayeneye gelen, braketlerini ve tellerini sık sık kırmayan, ağız bakımına dikkat eden çocuklarda minimum sürede tedavi tamamlanmaktadır. Ortalama tedavi süresi 1 – 2.5 yıl arasında değişmektedir.
Çocuk Ortodontisinde Diş Telleri Çürük Yapar Mı?
Çocuklar için ortodonti tedavisi yapılırken ailelerin en büyük endişelerinden biri diş tellerinin çürüklere neden olup olmamasıdır. Diş telleri kesinlikle çürüklere neden olmayacaktır. Ancak ağız temizliğine dikkat etmeyen, braket boşluklarını önerildiği gibi temizlemeyen çocuklarda braketlerinin etrafının çürümesi söz konusu olabilir.
Çocuk Ortodontisi Ağrılı Bir İşlem Mi?
Çocuklarınızın diş hekimi korkularını yenecek en faydalı tedavilerden biri çocuk ortodontisidir. Çocuk ortodonti tedavisinde uygulama seansları ağrısızdır. Ancak tellerin takıldığı ilk 1 hafta biraz zorlu geçebilir. Ağız içinde özellikle yanaklarda yaralar oluşabilir. Bu yaralar 1 hafta içinde kendiliğinden geçecektir. Braketlerin ağız içindeki varlığına alışıldığında süreç sorunsuz işleyecektir.
Diş Teli Takıldıktan Sonra Çocuklar Nasıl Beslenmeli?
Diş telleri takıldıktan sonra çocuklarınız için sağlıklı bir beslenme programı oluşturmalısınız. Kola gibi asitli içecekler tüketmemesini, çikolata ve lokum gibi yapışkan yiyeceklerden uzak durmasını sağlamalısınız. Ayrıca elma, armut, tost, hamburger gibi besinleri küçük parçalar halinde tüketmesini sağlamalısınız. Fındık, fıstık, badem gibi sert kuruyemişlerden uzak tutmalısınız. Hangi yaşta olursa olsun, tedavi edilmeyen ortodontik problem daha da kötüleşir.
Zaman geçtikçe, dişlerdeki sağlıksız diziliş nedeniyle diş çürümeleri ve kayıpları görülebilir. Aynı zamanda estetik ve fonksiyonel bozukluklar da meydana gelebilir. Bu nedenle çocuk ortodonti tedavisi, ileri yaşlarda görülecek bu sorunların önüne geçmesi açısından oldukça önemlidir. Çocuklarının geleceğe sağlıklı şekilde gülümsemesini isteyen ailelerin, vakit kaybetmeden çocuklar için ortodonti tedavisinden yararlanmaları gerekir.