Ortodontik Problemlerin Sebepleri Nelerdir

Ortodontik Problemlerin Sebepleri Nelerdir?

Ortodontik problemler genetik ve çevresel pek çok sebepten kaynaklanabilir. Diş ve çene gelişimi sırasında karşılaşılan sıkıntılar, küçük yaşlarda meydana gelen diş ve çene travmaları ile çocukluk dönemindeki parmak emme gibi kötü alışkanlıklar ortodonti problemlerini tetikleyebilir.

Günümüzde ortodontik problemlerin sebepleri arasında en yaygın olanları süt dişlerinin erken kayıpları ve genetik faktörler olsa da diş gelişimi ve çene konumlanması sırasında meydana gelen tüm problemler ortodonti ihtiyaçlarını arttırmaktadır.

En çok karşılaşılan ortodontik problemlerin nedenleri:

  • Süt dişlerinin erken dönemde kaybedilmesi

Ortodonti problemlerinin nedenleri arasında en yaygın olanı süt dişlerinin erken yaşlarda kaybedilmesidir. Ailelerin, çocuklarının şeker içeren gıdalar tüketmelerine izin vermeleri ve ağız hijyenini yeteri kadar önemsememeleri nedeniyle süt dişleri daha hızlı dökülmektedir. Dolayısıyla süt dişlerinin yerine gelecek olan daimi dişler ağız içine ulaşamadan arkadaki veya öndeki daimi dişlerin henüz sürememiş daimi dişin yerine doğru kayması sonucu çapraşıklık meydana gelmektedir. Bu durumda da ortodontik bozukluklar meydana gelmektedir.

  • Genetik faktörler

Ortodontik problemlerin sebepleri nelerdir diyenler için genel olarak genetik faktörlerin etkili olduğunu söyleyebiliriz. Çocukların anne ve babadan, önceki kuşak akrabalardan iskeletsel kalıtım sorunu almaları muhtemeldir. Yapılan araştırmalarda alt çene ileriliği olan çocukların 1/3’ünün aynı probleme sahip ebeveyni bulunduğu, 1/6’sının ise kardeşinde de bu problemin görüldüğü tespit edilmiştir. Dolayısıyla çene büyümesi problemleri öngörü sayesinde erken teşhis ve tedavi edilebilir.

  • İskeletsel büyüme bozuklukları

İskeletsel büyüme bozuklukları ortodontik problemler arasında yer almaktadır.

  • Doğumda aşırı çene yetersizliği
  • Zor doğumlarda alt çene eklem bölgesinde basınç
  • Çenenin çocuklukta kırılması
  • Kas tonusunda azalma ile çene bozuklukları
  • Aşırı büyüme hormonu
  • Dental gelişim bozuklukları nedeniyle ortodonti problemleri görülebilir. Çocukların büyüme aşamalarında görüleceği için hızlı şekilde tedavi edilmeleri mümkündür.
  • Zararlı alışkanlıklar

Çocukluk döneminde görülen parmak emme, tırnak yeme, kalem ısırma, dudak ısırma ve uzun süreli emzik kullanımı ile dişlere istenmeyen baskıların uygulanması ciddi ortodontik problemlerin sebepleri arasındadır. Bu durumlarla karşılaşan ailelerin ortodonti uzmanlarına başvurmaları, alışkanlıkların terk edilmesini sağlayacak ve dişleri koruyacaktır.

  • Ağızdan solunum

Ortodontik problemler solunum yollarındaki rahatsızlıklardan da kaynaklanabilir. Özellikle çocukluk döneminde ağız solunumu alışkanlığı oluşabilir. Ağızdan solunum durumlarında zamanla çene kemikleri doğru gelişemez ve dişlerde bozukluklar meydana gelir. Bademcik iltihabı, polipler, adenoid vejetasyon ağızdan solunuma neden olduğu için ortodontist ve KBB uzmanı birlikte çalışarak problemleri gidermelidir.

  • Beslenme bozuklukları

Yanlış beslenme ortodontik problemlerin sebepleri arasında gösterilebilir. Yeterli ve dengeli şekilde beslenmeyen kişilerde çene ve yüz yapısı gelişiminde aksaklık ve dengesizlik görülebilir. Gelişim sırasında çenede yeterli alan bulamayan dişler üst üste büyüyebilir.

Ortodontik problemler tespit edilir edilmez uzman hekim kontrolünde tedavi edilmelidir. Tedavi edilmeyen  diş ve çene sorunları ileri yaşlarda erken diş kayıplarına, çene kırıklarına ve diş düzensizliklerine neden olacaktır.

Ortodontik problemlerin nedenleri ve nasıl tedavi edileceği ile ilgili aklınıza takılanları ortodonti uzmanları ve diş hekimlerine sorabilir, size en uygun tedaviyi edinebilirsiniz.

Yorum Yap